Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/67695
Title: Tissue culture and antimicrobial activity of crude extract from leaf and stem of might blooming jasmine Nyctanthes arbor-tristis L.
Other Titles: การเพาะเลี้ยงเนื้อเยื่อและความสามารถในการต้านเชื้อจุลินทรีย์ของสารสกัดจากใบ และลำต้นกรรณิการ์ Nyctanthes arbor-tristis L.
Authors: Prasert Salika
Advisors: Napa Siwarungson
Other author: Chulalongkorn University. Faculty of Science
Advisor's Email: Napa.S@Chula.ac.th
Subjects: Plant tissue culture
Nyctanthes arbor-tristis L.
การเพาะเลี้ยงเนื้อเยื่อพืช
กรรณิการ์ (พืช)
Issue Date: 2000
Publisher: Chulalongkorn University,
Abstract: Tissue of Nyctanthes arbor-tristis L. was cultured in vitro for multiplication shown successive shoot induction from intemode cultured in MS medium containing 0.4 mg/1 BA. Multiple shoot could be obtained culture from intemode segments on MS medium supplemented with 0.4 mg/1 BA and 0.1 mg/1 NAA. Supplementation of 2,4-D at 0.1 mg/1 in MS medium without non activated charcoal could induce root formation. Crude extracts from leaf and stem of mother plants from Nyctanthes arbor-tristis L. were shown to inhibit growth of E. coli and B. substilis at 0.15 mg/ml, 0.075 ing/ml while antifimgus activity in ร. cerevisiea and Aspergillus sp. were shown at 0.15 mg/ml only. The extracts of leaves and stems from tissue culture showed microbial activity in E. coli, B. substilis and ร. cerevisiea at 0.15 mg/ml while in Aspergillus sp. were not found. After that, Crude extracts of Nyctanthes arbor-tristis L. from mother plants and tissue culture (leaves and stems) showed inhibition of growth of bacteria: E. coli, B. substilis while they showed partial inhibition of growth in S. cerevisiea and Aspergillus sp. Extraction of carotenoid from corolla tube of Nyctanthes arbor-tristis L. were detected by TLC with Rf = 0.93.
Other Abstract: การเพาะเลี้ยงเนื้อเยื่อกรรณิการ์ Nyctanthes arbor - tristis L. เพี่อการขยายพันธุ์ในภาวะปลอดเชื้อโดยเพาะเลี้ยงส่วนปล้อง พบว่ามียอดเกิดขึ้นบริเวณตาข้างของข้อ ในอาหารสูตร MS และ BA ที่ความเข้มข้น 0.4 mg/l และเมื่อเพาะเลี้ยงส่วนยอดในอาหาร MS, BA 0.3, 0.4 mg/l และ NAA 0.1, 0.2, 0.3, 0.4 mg/l มีการชักนำให้เกิดยอดจำนวนมาก (multiple shoots) ที่ NAA 0.1 mg/l ได้มากที่สุด การชักนำให้เกิดรากพบได้โดยใช้ออกซิน 2,4-อ ในอาหาร MS ที่ไม่มีการเติมผงถ่านเท่านั้นสารสกัดที่ได้จากใบและลำต้นของกรรณิการ์ (จากต้นในธรรมชาติ) สามารถต้านเชื้อ (ในอาหารแข็ง) E. coli และ B. substilis ที่ความเข้มข้น 0.15 mg/ml และ 0.075 mg/ml ส่วนเชื้อ Aspergillus sp. และ S. cerevisiea ต้านได้ที่ความเข้มข้น 0.15 mg/ml เท่านั้น จากการ เพาะเลี้ยงเนื้อเยื่อสามารถต้านเชื้อ E. coli, B. substilis และ S. cerevisiea ที่ความเข้มข้น 0.15 mg/ml แต่ไม่สามารถต้านเชื้อ Aspergillus sp. ได้การต้านเชื้อในอาหารเหลวพบว่า การต้านเชื้อ E. coli และ B. substilis เป็นแบบ inhibit growth ส่วน Aspergillus sp. และ S. cerevisiea เป็น แบบ partial inhibit growth นอกจากนั้นสามารถสกัดแคโรทีนอยด์ (carotenoid) จากส่วนโคน กลีบดอกซึ่งมีสีส้มใต้และมีค่า Rf = 0.93 เมื่อนำมาวิเคราะห์โดย TLC (Thin layer chromatography)
Description: Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2000
Degree Name: Master of Science
Degree Level: Master's Degree
Degree Discipline: Biotechnology
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/67695
URI: http://doi.org/10.14457/CU.the.2000.39
ISSN: 9743466614
metadata.dc.identifier.DOI: 10.14457/CU.the.2000.39
Type: Thesis
Appears in Collections:Sci - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Prasert_sa_front.pdfCover and abstract655 kBAdobe PDFView/Open
Prasert_sa_ch1.pdfChapter 1750.99 kBAdobe PDFView/Open
Prasert_sa_ch2.pdfChapter 2229.69 kBAdobe PDFView/Open
Prasert_sa_ch3.pdfChapter 32.59 MBAdobe PDFView/Open
Prasert_sa_ch4.pdfChapter 4134.96 kBAdobe PDFView/Open
Prasert_sa_ch5.pdfChapter 542.59 kBAdobe PDFView/Open
Prasert_sa_back.pdfReference and appendix386.94 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.