Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/68206
Title: A study of electromechanical properties on gelatin at various gel strength as an actuator or an artificial muscle
Other Titles: การศึกษาสมบัติเชิงกลทางไฟฟ้าของการให้แรงแบบหมุนของวัสดุเจลลาติน
Authors: Thawatchai Tungkavet
Advisors: Anuvat Sirivat
Other author: Chulalongkorn University. The Petroleum and Petrochemical College
Advisor's Email: Anuvat.S@Chula.ac.th
Issue Date: 2010
Publisher: Chulalongkorn University
Abstract: Gelatin is a protein produced by the partial hydrolysis of a collagen extracted from bones, connective tissues, organs, and some intestines of animals. Gelatin has been widely used in the pharmaceutical and medical fields as sealants for vascular, a carrier for drug delivery, wound dressings, and an artificial muscle. In our work, gelatin films were prepared by the film casting method using water as the solvent. The electromechanical properties, thermal properties, and the degree of swelling were measured as the function of gelatin crosslinking ratio or the gel strength, temperature, frequency, and electric field strength. The high, medium, low, and the 3% crosslinked high gel strength gelatin films possess the storage modulus sensitivity values of 2.30, 2.16, 1.26 and 0.49 respectively.
Other Abstract: เจลลาตินเป็นโปรตีนที่ถูกผลิตจากการสกัดคอลลาเจนด้วยการทำปฏิกริยากับนํ้าที่มาจากกระดูก, เนื้อเยื่อ, อวัยวะ,และบางส่วนของลำไส้สัตว์ เจลลาตินถูกนำไปใช้ประโยชน์ในทางเภสัชกรรมและการแพทย์เช่น วัสดุอุดกันรั่วของสายน้ำเลือด, แคปซูลบรรจุยา, แผ่นปิดแผล,และกล้ามเนื้อเทียม ในงานนี้เราสนใจศึกษาเจลลาตินเพื่อประยุกต์เป็นวัสดุตอบสนองทางไฟฟ้า หรือกล้ามเนื้อเทียม เจลลาตินถูกเตรียมวัสดุด้วยการทำเป็นแผ่นฟิล์มโดยใช้น้ำเป็นตัวทำละลาย คุณสมบัติเชิงกลที่ตอบสนองทางไฟฟ้า, คุณสมบัติทางความร้อน,และ ระดับของการบวมน้ำจะถูกศึกษาจากปัจจัยต่าง ๆ เช่น ปริมาณการเชื่อมต่อของสายโซ่, ระดับความแข็งทางธรรมชาติของเจลลาติน, อุณหภูมิ, ความถี่,และความเข้มของสนามไฟฟ้า ซึ่งวัสดุเจลลาตินจะแสดงค่าของความแข็งที่เพิ่มขึ้นเป็น 2.30, 2.16, 1.26, และ 0.49 เท่าตามลำดับของแต่ละชนิดเจลลาตินคือ เจลลาตินที่มีความแข็งแรงในธรรมชาติระดับสูง, ความแข็งแรงในธรรมชาติระดับกลาง, ความแข็งแรงในธรรมชาติระดับต่ำ, และ ความแข็งแรงในธรรมชาติระดับสูงที่มีการเชื่อมต่อสายโซ่ 3%
Description: Thesis (M.Sc.) -- Chulalongkorn University, 2010
Degree Name: Master of Science
Degree Level: Master's Degree
Degree Discipline: Polymer Science
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/68206
Type: Thesis
Appears in Collections:Petro - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Thawatchai_tu_front_p.pdf899.6 kBAdobe PDFView/Open
Thawatchai_tu_ch1_p.pdf641.07 kBAdobe PDFView/Open
Thawatchai_tu_ch2_p.pdf840.95 kBAdobe PDFView/Open
Thawatchai_tu_ch3_p.pdf698.99 kBAdobe PDFView/Open
Thawatchai_tu_ch4_p.pdf1.35 MBAdobe PDFView/Open
Thawatchai_tu_ch5_p.pdf616.34 kBAdobe PDFView/Open
Thawatchai_tu_back_p.pdf2.18 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.