Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/7504
Title: Development and evaluation of lipcare formulations containing rice bran oil
Other Titles: การพัฒนาและการประเมินผลสูตรตำรับผลิตภัณฑ์ถนอมริมฝีปากที่ใช้น้ำมันรำข้าวเป็นส่วนประกอบ
Authors: Jittima Usahanun
Advisors: Vipaporn Panapisal
Porntip Nimmannitya
Other author: Chulalongkorn University. Faculty of Pharnaceutical Science
Advisor's Email: rakkankv@yahoo.com
Porntip.N@Chula.ac.th
Subjects: Rice oil
Lipstick
Issue Date: 2005
Publisher: Chulalongkorn University
Abstract: The purposes of this study were to select the type and concentration of antioxidant with the highest antioxidant activity in rice bran oil (RBO) and to evaluate the lip conditioning properties of the selected RBO lipsticks in healthy volunteers. The antioxidant efficacy study between tertiary butylhydroquinone (TBHQ) and butylated hydroxyanisole (BHA) under accelerated conditions by 743 Rancimat at 120 degrees celsius were studied. A series of concentrations for each antioxidant was between 0.01-0.10% by weight. The stability of rice bran oil was increased when using higher concentration of antioxidants. TBHQ and BHA have comparable antioxidant efficacy on rice bran oil at levels less than 0.04%. At levels greater than 0.04%. TBHQ is far more effective than BHA significantly (P<0.05). TBHQ at 0.10% by weight was used to stabilize RBO in lipstick preparation. Lipsticks were formulated using oil, fat, and wax. The optimum oil:fat:wax was 76:10:14 by weight. The SPF values of lipsticks measuring by SPF-290s analyzer were increased when using higher concentrations of rice bran oil. Moreover, rice bran oil lipstick showed high efficacy in improving skin-feel, high gloss, good glide and less tackiness. Forty-five healthy female panelists were participated in the study of lip conditioning properties of lipsticks. Lip capacitance, melanin value and hemoglobin value had been measured weekly for 6 weeks. There is no statistical difference among three treatments in all properties. All treatments could increase lip capacitance and hemoglobin value while decrease melanin value significantly with time goes by. Lipsticks containing RBO and lipsticks containing RBO plus [upsilon]-oryzanol induced modest lip conditioning effect compared to control treatment. But lipsticks containing RBO and lipsticks containing RBO plus [upsilon]-oryzanol have comparable efficacy in all properties. The sensory evaluation perceived by panelists informed that lipstick containing RBO plus [upsilon]-oryzanol was evaluated as the most 'satisfy' with its high slipperiness, high gloss, increase moisturizing effect, increase lip redness, decrease lip darkness, and least tackiness.
Other Abstract: งานวิจัยนี้มีจุดมุ่งหมายเพื่อคัดเลือกชนิดและความเข้มข้นของสารต้านออกซิเดชันที่มีประสิทธิภาพดีในการต้านการเกิดออกซิเดชันในน้ำมันรำข้าว พัฒนาสูตรตำรับผลิตภัณฑ์ลิปสติกและทำการประเมินผลการปรับสภาพผิวบริเวณริมฝีปากของลิปสติกน้ำมันรำข้าวทั้งการศึกษานอกร่างกายและในอาสาสมัครสุขภาพดี จากการศึกษาประสิทธิภาพในการต้านการเกิดออกซิเดชันระหว่างเทอเทียรีบิวทิลไฮโดรควิโนน (ทีบีเอชคิว) และบิวทิลเลตเทตไฮดรอกซีอะนิโซล (บีเอชเอ) ภายใต้สภาวะเร่ง 120 องศาเซลเซียสโดยใช้เครื่อง 743 Rancimat ความเข้มข้นของสารต้านออกซิเดชันอยู่ระหว่างร้อยละ 0.01 ถึง 0.10 โดยน้ำหนัก พบว่าความคงตัวของน้ำมันรำข้าวเพิ่มขึ้นเมื่อความเข้มข้นของสารต้านออกซิเดชันเพิ่มขึ้น ทีบีเอชคิวและบีเอชเอมีประสิทธิภาพเท่าเทียมกัน เมื่อใช้ความเข้มข้นต่ำกว่าร้อยละ 0.04 โดยน้ำหนัก แต่เมื่อความเข้มข้นมากกว่า ร้อยละ 0.04 โดยน้ำหนัก พบว่าทีบีเอชคิวมีประสิทธิภาพในการต้านการเกิดออกซิเดชันในน้ำมันรำข้าวได้ดีกว่าบีเอชเออย่างมีนัยสำคัญ ดังนั้น ทีบีเอชคิวที่ความเข้มข้น 0.10 เปอร์เซ็นต์โดยน้ำหนักจึงถูกนำมาใช้ในการเพิ่มความคงตัวให้แก่น้ำมันรำข้าวในการเตรียมลิปสติก การตั้งตำรับลิปสติกใช้ส่วนประกอบ 3 ส่วนคือ น้ำมัน ไขมัน และไข ซึ่งสัดส่วนของน้ำมัน:ไขมัน:ไข ที่เหมาะสมหลังจากผ่านการพัฒนาตำรับคือ 76:10:14 โดยน้ำหนัก เมื่อวัดประสิทธิภาพในการป้องกันแสงแดด (เอสพีเอฟ) โดยใช้เครื่องวิเคราะห์ SPF-290s พบว่าค่าเอสพีเอฟเพิ่มขึ้นเมื่อความเข้มข้นของน้ำมันรำข้าวเพิ่มขึ้น นอกจากนี้น้ำมันรำข้าวยังช่วยทำให้ลิปสติกมีความรู้สึกทางกายที่ดีขึ้นคือ มีความมันวาวเพิ่มขึ้น การทาลื่นขึ้น และความเหนอะหนะลดลง อาสาสมัครหญิงสุขภาพดีจำนวน 45 คน เข้าร่วมการศึกษาการปรับสภาพผิวบริเวณริมฝีปาก โดยวัดความจุน้ำ ปริมาณเมลานิน และปริมาณฮีโมโกลบิน พบว่าลิปสติกที่ไม่มีน้ำมันรำข้าว ลิปสติกน้ำมันรำข้าว และลิปสติกน้ำมันรำข้าวที่เพิ่มปริมาณแกมมาออไรซานอลสามารถเพิ่ม ความจุน้ำ ลดปริมาณเมลานิน และเพิ่มปริมาณเฮโมโกลบินได้อย่างมีนัยสำคัญเมื่อใช้เป็นระยะเวลานาน 6 สัปดาห์ ลิปสติกน้ำมันรำข้าวและลิปสติกน้ำมันรำข้าวที่เพิ่มปริมาณแกมาออไรซานอลมีผลต่อสภาพผิวริมฝีปากเหนือกว่าลิปสติกที่ไม่มีน้ำมันข้าวอย่างไม่มีนัยสำคัญ อาสาสมัครพอใจลิปสติกนำมันรำข้าวที่เพิ่มปริมาณแกมมาออไรซานอลที่สุดเนื่องจากทาง่าย มีความมันวาวดี ใช้แล้วรู้สึกชุ่มชื้น ริมฝีปากแดงขึ้น ลดความคล้ำของริมฝีปาก และไม่เหนอะหนะ
Description: Thesis (M.Sc. in Pharm)--Chulalongkorn University, 2005
Degree Name: Master of Science in Pharmacy
Degree Level: Master's Degree
Degree Discipline: Pharmaceutics
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/7504
URI: http://doi.org/10.14457/CU.the.2005.1747
ISBN: 9741741316
metadata.dc.identifier.DOI: 10.14457/CU.the.2005.1747
Type: Thesis
Appears in Collections:Pharm - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
jittima.pdf1.99 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.