Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/77743
Title: Modification properties of cutting oil with vegetable oils
Other Titles: การคัดแปลงคุณสมบัติน้ำมันหล่อลื่นสำหรับงานแปรรูปโลหะด้วยน้ำมันพืช
Authors: Phanitnan Cheerakan
Advisors: Deacha Chatsiriwech
Preeyaporn Nomsungnoen
Other author: Chulalongkorn University. Faculty of Engineering
Subjects: Lubricating oils
Vegetable oils Metal-work
Metal-work
น้ำมันหล่อลื่น
น้ำมันพืช
งานโลหะ
Issue Date: 2003
Publisher: Chulalongkorn University.
Abstract: Viscosity, lubricity, flash point of vegetable oils, mixtures of vegetable oils, synthetic ester and paraffinic oil were measured and their correlations were developed. Vegetable oils in this study consisted of palm oil, rice bran oil, soybean oil and coconut oil. The corrosive properties of these oils were measured as well. Viscosity of coconut oil was comparable to that of the synthetic ester, while that of other selected vegetable oils were greater than that of the synthetic ester. Wear of coconut oil was slightly lower than that of the synthetic ester, while that of other selected vegetable oils became about a third of the synthetic ester value. Flash point of all selected vegetable oils, including their mixture, was close to that of the paraffinic oil. The corrosive property of these vegetable oils was class 1a. These vegetable oils could be used as viscosity and lubricity agent for neat cutting oil. For correlations of investigate properties with the mass fraction of vegetable oil, kinematic viscosity of mixtures could be estimated directly by modified Kendall and Monroe expression. The wear property became inversely proportional to the viscosity. Flash point of the mixtures was proportional to the logarithmic of the reciprocal of the vegetable oil mass fraction.
Other Abstract: คุณสมบัติความหนืด การหล่อลื่น จุดวาบไฟ และการกัดกร่อนทองแดง ของน้ำมันพืช ซึ่งประกอบด้วย น้ำมันรำข้าว น้ำมันปาล์ม น้ำมันถั่วเหลือง น้ำมันมะพร้าว และน้ำมันผสมระหว่างน้ำมันหล่อลื่นชนิดพาราฟินส์กับน้ำมันพืชดังกล่าว ได้วัดค่าและหาสมการสหสัมพันธ์สำหรับน้ำมันหล่อลื่นที่ผสมกับน้ำมันพืช น้ำมันมะพร้าวมีคุณสมบัติความหนืดใกล้เคียงกับเอสเทอร์ สังเคราะห์ ในขณะที่น้ำมันพืชชนิดอื่นมีค่าความหนืดสูงกว่า อัตราการสึกหรอของน้ำมันมะพร้าวมีค่าต่ำกว่าเอสเทอร์สังเคราะห์เพียงเล็กน้อย ขณะที่น้ำมันพืชชนิดอื่นมีอัตราการสึกหรอประมาณ หนึ่งในสามของเอสเทอร์สังเคราะห์ ส่วนคุณสมบัติจุดวาบไฟของน้ำมันพืชทั้งหมดมีค่าใกล้เคียง กับน้ำมันหล่อลื่น และคุณสมบัติในการกัดกร่อนทองแดงของน้ำมันทั้งหมดอยู่ในประเภท 1a ดังนั้นน้ำมันพืชทั้งหมดมีคุณลักษณะเหมาะสมสำหรับการใช้เป็นสารปรับความหนืด และอัตราการสึกหรอของน้ำมันหล่อลื่นสำหรับงานแปรรูปโลหะ สมการสหสัมพันธ์สำหรับความหนืดต่อความหนาแน่นสอดคล้องกับสมการของเคนดอลและมอนโร อัตราการสึกหรอแปรผกผันกับความหนืดของน้ำมันหล่อลื่น จุดวาบไฟของน้ำมันหล่อลื่นผสมแปรตามค่าลอกการิทึมของส่วนกลับเศษส่วน มวลของน้ำมันพืช
Degree Name: Master of Engineering
Degree Level: Master's Degree
Degree Discipline: Chemical Engineering
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/77743
URI: http://doi.org/10.14457/CU.the.2003.1259
ISSN: 974173447
metadata.dc.identifier.DOI: 10.14457/CU.the.2003.1259
Type: Thesis
Appears in Collections:Grad - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Phanitnan_ch_front_p.pdfCover and abstract828.07 kBAdobe PDFView/Open
Phanitnan_ch_ch1_p.pdfChapter 1626.79 kBAdobe PDFView/Open
Phanitnan_ch_ch2_p.pdfChapter 2892.05 kBAdobe PDFView/Open
Phanitnan_ch_ch3_p.pdfChapter 3660.57 kBAdobe PDFView/Open
Phanitnan_ch_ch4_p.pdfChapter 4848.91 kBAdobe PDFView/Open
Phanitnan_ch_ch5_p.pdfChapter 5627.59 kBAdobe PDFView/Open
Phanitnan_ch_back_p.pdfReference and appendix1.09 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.