Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/79826
Title: | ผลของไมโครเวฟครัวเรือนและไมโครเวฟชนิดโหมดเดี่ยวต่อจุลินทรีย์บางชนิดและการประยุกต์ |
Other Titles: | Effects of household and single mode microwaves on selected microorganisms and applications |
Authors: | ปูนหอม เหลืองอ่อน |
Advisors: | กอบชัย ภัทรกุลวณิชย์ สุรเมธ เฉลิมวิสุตม์กุล |
Other author: | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. คณะวิทยาศาสตร์ |
Issue Date: | 2559 |
Publisher: | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย |
Abstract: | งานวิจัยนี้มีจุดประสงค์เพื่อศึกษาผลของไมโครเวฟครัวเรือนกับไมโครเวฟชนิดโหมดเดี่ยวที่ความถี่ 2,450 เมกะเฮิรตซ์ และกำลังไฟฟ้าขนาด 800 วัตต์และ 850 วัตต์ตามลำดับต่อจุลินทรีย์บางชนิด ไมโครเวฟครัวเรือนสามารถทำลายเซลล์ของแบคทีเรีย Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Micrococcus luteus และ Bacillus subtilis ยีสต์ Saccharomyces cerevisiae สปอร์ของ Aspergillus niger, Penicillium chrysogenum, Rhizopus oryzae, Aspergillus nidulans และแอสโคสปอร์ของ Emericella nidulans ได้ในเวลา 90 วินาที เอนโดสปอร์ของ B. subtilis ถูกทำลายภายในเวลา 300 วินาทีไมโครเวฟชนิดโหมดเดี่ยวสามารถทำลายเซลล์ของจุลินทรีย์ข้างต้นและสปอร์ของราได้ทั้งหมดในเวลา 90 วินาที และทำลายเอนโดสปอร์จนเหลือ 2.5 ลอการิทึม ทำลายสปอร์ R. oryzae และแอสโคสปอร์ได้ในเวลา 120 วินาที จากการศึกษาสภาพของเซลล์แบคทีเรีย ยีสต์ และสปอร์ราด้วยกล้องจุลทรรศน์อิเล็คตรอนแบบส่องกราด พบว่าเซลล์แบคทีเรีย ยีสต์และสปอร์ราที่ถูกกระทำด้วยไมโครเวฟครัวเรือนเป็นเวลา 60 และ 90 วินาทีเสียสภาพ พบความเสียหายที่ผนังเซลล์แบคทีเรีย ผนังของสปอร์ราหลุดลอกออก และเอนโดสปอร์ที่ถูกกระทำด้วยไมโครเวฟครัวเรือนเป็นเวลา 180 วินาทีมีความเสียหายที่ผนังของเอนโดสปอร์เช่นเดียวกัน การใช้ไมโครเวฟครัวเรือนเป็นเวลา 60 วินาที จะทำให้ลดความชื้นในข้าวได้ 15.7-32.9% พบราปนเปื้อนในข้าวเปลือก 100% ซึ่งเป็นราในจีนัส Aspergillus, Penicillium และ Rhizopus หลังการให้พลังงานด้วยคลื่นไมโครเวฟจะลดจำนวนราลงได้ 26.7-100% ไมโครเวฟครัวเรือนและไมโครเวฟชนิดโหมดเดี่ยวจึงเป็นทางเลือกในการทำลายจุลินทรีย์ที่มีประสิทธิภาพที่ใช้ระยะเวลาสั้น |
Other Abstract: | The aim of this study is to investigate the efficiency of household and single mode microwave at 2,450 MHz with power level of 800 and 850 W, respectively. The household microwave could destroy Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Micrococcus luteus, Bacillus subtilis, Saccharomyces cerevisiae as well as spores of Aspergillus niger, Penicillium chrysogenum, Rhizopus oryzae, Aspergillus nidulans and ascospores of Emericella nidulans within 90 seconds. Endospores of B. subtilis were completely destroyed within 300 seconds. The single mode microwave applicator killed above mentioned microorganisms and fungal spores within 90 seconds. Endospores of B. subtilis were decreased to 2.5 log. Ascospores and spores of R. oryzae were killed within 120 seconds. SEM photographs of treated microbial cells, endospores and fungal spores revealed the damage of cell wall of bacteria and yeast as well as endospores. Fungal spores wall were deformed. The application of household microwave for 60 seconds could reduce moisture content in paddy grains to 15.7-32.9%. The paddy grains were 100% contaminated with fungi in the genus of Aspergillus, Penicillium, and Rhizopus. After microwave treatment, the number of contaminated fungi was reduced up to 26.7-100%. Therefore, the household and single mode microwave are an alternative method to effectively kill microorganisms in the short time. |
Description: | วิทยานิพนธ์ (วท.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2559 |
Degree Name: | วิทยาศาสตรมหาบัณฑิต |
Degree Level: | ปริญญาโท |
Degree Discipline: | จุลชีววิทยาและเทคโนโลยีจุลินทรีย์ |
URI: | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/79826 |
URI: | http://doi.org/10.58837/CHULA.THE.2016.332 |
metadata.dc.identifier.DOI: | 10.58837/CHULA.THE.2016.332 |
Type: | Thesis |
Appears in Collections: | Sci - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
5672021023.pdf | 5.23 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.