Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/79844
Title: ลักษณะสมบัติและการประยุกต์เอ็กโซพอลิแซ็กคาไรด์ฟิล์มจาก Aureobasidium pullulans YTP6-14 ร่วมกับซินนามาลดีไฮด์
Other Titles: Characterization and application of exopolysaccharide film from aureobasidium pullulans ytp6-14 with cinnamaldehyde
Authors: จิตมณี ศรีสุขอัยกา
Advisors: จิราภรณ์ ธนียวัน
ชาลีดา บรมพิชัยชาติกุล
Other author: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. คณะวิทยาศาสตร์
Issue Date: 2559
Publisher: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Abstract: พอลิแซ็กคาไรด์ที่ผลิตได้จาก Aureobasidium pullulans YP6-14 จัดเป็นฮอมอพอลิแซ็กคาไรด์ เนื่องจากมีกลูโคสเป็นองค์ประกอบเพียงชนิดเดียว และทำปฏิกิริยากับเอนไซม์พูลลูลาเนสได้ผลิตภัณฑ์เป็นน้ำตาลมอลโทไทรโอส มีสมบัติการละลายน้ำที่ดี ทนความร้อน มีความข้นหนืด สามารถก่อรูปฟิล์ม และเมื่อเติมผสมซินนามาลดีไฮด์เพื่อเพิ่มสมบัติการต้านจุลินทรีย์ พบว่าสามารถยับยั้งการเจริญได้ในจุลินทรีย์ทดสอบได้ทั้งตัวแทนของราและแบคทีเรียในความเข้มข้นที่ต่ำ เมื่อใช้สารละลายฟิล์มที่มีความเข้มข้นซินนามาลดีไฮด์ 24 และ 30 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตร มาขึ้นรูปแผ่นฟิล์มพบว่า ฟิล์มพอลิแซ็กคาไรด์ที่ไม่ผสมสารมีลักษณะใส บาง เป็นแผ่นเรียบ ไม่มีสีและกลิ่น แผ่นฟิล์มมีลักษณะเป็นเนื้อเดียวกันทั่วแผ่น ในขณะที่แผ่นฟิล์มพอลิแซ็กคาไรด์ผสมซินนามาลดีไฮด์มีสีเหลือง และมีความทึบมากกว่า มีกลิ่นของอบเชย เมื่อตรวจภายใต้กล้องจุลทรรศน์อิเล็กตรอนแบบส่องกราดพบว่าแผ่นฟิล์มไม่เป็นเนื้อเดียวกัน สารถูกกักเป็นหยดกลมกระจายอยู่ทั่วภายในเนื้อฟิล์ม ส่งผลให้แผ่นฟิล์มมีความหนามากขึ้น และเพิ่มสมบัติการต้านการซึมผ่านไอน้ำในฟิล์มผสมสาร 30 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตร ในขั้นตอนการขึ้นรูปแผ่นฟิล์มต้องอาศัยความร้อนในระเหยตัวทำละลาย (น้ำ) ออกส่งผลให้ซินนามาลดีไฮด์สูญเสียไปในขั้นตอนนี้ประมาณ 70% เมื่อวิเคราะห์โดยวิธีแก๊สโครมาโทกราฟี เมื่อติดตามปริมาณซินนามาลดีไฮด์ที่คงอยู่ในแผ่นฟิล์มพบว่า สารค่อยๆลดปริมาณในแต่ละสัปดาห์แต่ยังคงมีปริมาณสูงกว่าค่า MIC แม้ในสัปดาห์ที่ 5 และยังมีประสิทธิภาพการยับยั้งการเจริญของจุลินทรีย์เมื่อนำแผ่นฟิล์มไปทดสอบบนจานอาหารเลี้ยงเชื้อ และนำมาติดตามประสิทธิภาพการต้านการเจริญในโมเดลอาหารเป็นเวลา 48 ชั่วโมง พบว่าแผ่นฟิล์มผสมซินนามาลดีไฮด์ 30 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตรสามารถยับยั้งการเจริญของแบคทีเรียทดสอบได้อย่างมีนัยสำคัญเมื่อเทียบกับชุดควบคุม
Other Abstract: Polysaccharide from Aureobasidium pullulans YTP6-14 is a homopolysaccharide, contains solely glucose as constituent. The reaction with pullulanase which hydrolyses α-(1,6) glycosidic bond produces maltotriose as final product. This polysaccharide is well dissolved in water the solution of which is heat stable with thick solution appearance and able to form film. Film solution was mixed with cinnamaldehyde (CH) as an antimicrobial additive. CH exhibited good growth inhibition both of tested fungi and bacteria at low concentration. Film forming solutions with CH 24 and 30 mg/ml were chosen to form the films. The film without CH was thin, smooth, homogeneously in texture, colorless and odorless while the CH incorporated film showed more yellowness, less transparent with cinnamon smell. The small CH droplets were found in the matrix of the modified film under scanning electron microscope. The addition of CH caused film to be inhomogeneous, more color different and thicker film. Moreover, the modified polysaccharide film with CH at 30 mg/ml increased water vapor permeability of the film. In the process of film preparation, the use of hot air to evaporate solvent (water) away caused CH loss by 70%. At room temperature CH was gradual decrease every week nevertheless, remained higher than MIC value even at 5 weeks of standing. The antimicrobial activity of the films incorporated with CH were observed on food model and agar plate. The polysaccharide film with CH 30 mg/ml showed the highest inhibiting activity on the tested microorganism.
Description: วิทยานิพนธ์ (วท.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2559
Degree Name: วิทยาศาสตรมหาบัณฑิต
Degree Level: ปริญญาโท
Degree Discipline: จุลชีววิทยาและเทคโนโลยีจุลินทรีย์
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/79844
URI: http://doi.org/10.58837/CHULA.THE.2016.329
metadata.dc.identifier.DOI: 10.58837/CHULA.THE.2016.329
Type: Thesis
Appears in Collections:Sci - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
5871920123.pdf4.66 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.