Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/84090
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | ชนัทธ์ กำธรรัตน์ | - |
dc.contributor.author | กิตติธร สมโภชพฤฒิกุล | - |
dc.contributor.other | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. คณะแพทยศาสตร์ | - |
dc.date.accessioned | 2024-02-05T06:19:30Z | - |
dc.date.available | 2024-02-05T06:19:30Z | - |
dc.date.issued | 2565 | - |
dc.identifier.uri | https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/84090 | - |
dc.description | วิทยานิพนธ์ (วท.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2565 | - |
dc.description.abstract | วัตถุประสงค์: เพื่อศึกษาผลของเวย์โปรตีนต่อสิว วิธีการวิจัย: การวิจัยเชิงทดลองแบบสุ่มและมีกลุ่มควบคุมแบบปกปิดทั้งสองฝ่ายที่แสดงความไม่ด้อยกว่าในผู้ชายที่มีสิวหรือมีแนวโน้มจะมีสิว ผู้เข้าร่วมวิจัยถูกสุ่มแบ่งเป็นกลุ่มที่ได้รับ Fresubin® 30 กรัมผสมกับ Ensure® 18 กรัมต่อวัน 25 คน (กลุ่มที่ได้รับเวย์โปรตีน) และกลุ่มที่ได้รับ Ensure® 46 กรัมต่อวัน 24 คน (กลุ่มที่ไม่ได้รับเวย์โปรตีน) เป็นระยะเวลา 6 เดือน มีการตรวจติดตามเดือนที่ 1 3 และ 6 เพื่อประเมินจำนวนสิวรวมทุกชนิด (total acne lesions [IL]), สิวอุดตัน (comedonal lesions [CL]), สิวอักเสบ (inflammatory lesions [IL]) และความรุนแรงสิวตาม Investigator’s Global Assessment (IGA) scale สำหรับสิวบริเวณใบหน้าหรือ modified Physician’s Global Assessment (mPGA) scale สำหรับสิวบริเวณลำตัว และวัดค่าชีวกายภาพของผิวหนัง ผลการศึกษา: ผลต่างค่าเฉลี่ยจำนวนสิวรวมทุกชนิดบริเวณใบหน้าและลำตัวที่เปลี่ยนไปใน 6 เดือนของกลุ่มที่ได้รับเวย์โปรตีนเทียบกับกลุ่มที่ไม่ได้รับเวย์โปรตีนเท่ากับ -5.99 (ช่วงความเชื่อมั่น 95% = -13.18 ถึง 1.19, P = 0.09) และ -2.18 (ช่วงความเชื่อมั่น 95% = -11.83 ถึง 7.48, P = 0.65) ผู้เข้าร่วมวิจัย 1 (4.3%) คนในกลุ่มที่ไม่ได้รับเวย์โปรตีนมีสิวที่รุนแรงขึ้น 2 ระดับ และมีผู้เข้าร่วมวิจัย 1 คนในกลุ่มที่ไม่ได้รับเวย์โปรตีนขอออกจากการวิจัยที่เดือนที่ 1 สรุป: ผู้ชายที่มีสิวหรือมีแนวโน้มจะมีสิวหลังจากรับประทานเวย์โปรตีนเป็นระยะเวลา 6 เดือน มีจำนวนสิวรวมทุกชนิดและความรุนแรงของสิวบริเวณใบหน้าและลำตัวที่เปลี่ยนแปลงไปไม่ด้อยกว่ากลุ่มที่ไม่ได้รับประทานเวย์โปรตีน | - |
dc.description.abstractalternative | Objective: To investigate the association between WP consumption and acne severity in men with acne. Method: 49 subjects were randomized into 2 groups, WP (n = 25) and non-WP group (n = 24). Participants in the WP group took a daily sachet containing 30 grams (g) of Fresubin® and 18 g of Ensure®, while the non-WP group took 46 g of Ensure® for 6 months. At each follow-up appointment (month 1, 3, and 6), investigators evaluated TL, CL, and IL and severity using the IGA scale and/or mPGA scale, and measured skin biophysical parameters. Results: The mean differences in the amount of facial and truncal TL at month 6 compared to baseline for the WP and non-WP group, were -5.99 (95% CI = -13.18 to 1.19, P = 0.09) and -2.18 (95% CI = -11.83 to 7.48, P = 0.65) respectively. Only 1 (4.3%) participant in the non-WP group reported an increase in the IGA scale of at least 2 levels. One participant in the non-WP group lost to follow-up at month 1. Conclusion: After this 6-month trial, men with acne who undertook WP supplementation showed a non-inferior difference in the changes in TL or severity of facial and truncal acne when compared to the non-WP group. | - |
dc.language.iso | th | - |
dc.publisher | Chulalongkorn University | - |
dc.rights | Chulalongkorn University | - |
dc.subject.classification | Medicine | - |
dc.subject.classification | Professional, scientific and technical activities | - |
dc.subject.classification | Medicine | - |
dc.title | เวย์โปรตีนกับความรุนแรงของสิวในผู้ชาย | - |
dc.title.alternative | Whey Protein and severity of male acne; a double-blinded, randomized, controlled trial | - |
dc.type | Thesis | - |
dc.degree.name | วิทยาศาสตรมหาบัณฑิต | - |
dc.degree.level | ปริญญาโท | - |
dc.degree.discipline | อายุรศาสตร์ | - |
dc.degree.grantor | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย | - |
Appears in Collections: | Med - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
6470090930.pdf | 2.17 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.