Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/62921
Title: | ภาวะที่เหมาะสมในการผลิตนมถั่วเหลืองผง โดยใช้เครื่องอบแห้งแบบพ่นฝอยในระดับต้นแบบ |
Other Titles: | Optimum conditions for production of soymilk powder using a pilot-scale spray dryer |
Authors: | สุพจน์ พินิตเกียรติสกุล |
Advisors: | จิรกานต์ เมืองนาโพธิ์ มาฤดี ผ่องพิพัฒน์พงศ์ |
Other author: | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. บัณฑิตวิทยาลัย |
Subjects: | นมถั่วเหลือง -- การอบแห้ง นมผง Soymilk -- Drying Dried milk |
Issue Date: | 2537 |
Publisher: | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย |
Abstract: | การศึกษาวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาภาวะที่เหมาะสมในการผลิตนมถั่วเหลือกผงโดยใช้เครื่องอบแห้งแบบพ่นฝอยในระดับต้นแบบ การผลิตนมถั่วเหลืองผงเริ่มจากการเติมน้ำตาล เด็กชตรินและสารปรุงแต่งลงในน้ำนมถั่วเหลือง ก่อนผ่านเข้าเครื่องตีไขมันที่ความดัน 3,000 ปอนด์ต่อตารางนิ้ว ทำให้เข้มข้นโดยการระเหยน้ำภายใต้สุญญากาศจนได้ความเข้มข้นร้อยละ 26 ของของแข็งรวมทั้งหมด (โดยน้ำหนัก) และนำไปทำแห้งโดยการอบแห้งแบบพ่นฝอย ความเข้มข้นของน้ำนมถั่วเหลืองที่ป้อนอยู่ระหว่าง 19.56-26.67 ร้อยละของของแข็งรวมทั้งหมด (โดยน้ำหนัก) อุณหภูมิของอากาศร้อนที่ใช้ในภาชนะอบแห้งระหว่าง 150-190 องศาเซลเซียส และความเร็วรอบการหมุนของเครื่องทำละอองฝอยระหว่าง 10,000-20,000 รอบต่อนาที ภาวะที่คุณภาพของนมถั่วเหลืองผงดีที่สุดคือความเข้มข้นของนมถั่วเหลือง 26.08 ร้อยละของของแข็งรวมทั้งหมด (โดยน้ำหนัก) อุณหภูมิของอากาศร้อน 190 องศาเซลเซียส และความเร็วรอบการหมุนของเครื่องทำละอองฝอย 10,000 รอบต่อนาที เมื่อนำนมถั่วเหลืองผงไปวิเคราะห์พบว่ามีความชื้นร้อยละ 1.11 ดัชนีการละลาย 1.5 มิลลิลิตร ความหนาแน่นปรากฏ 0.50 กรัมต่อลูกบาศก์เซนติเมตร และเมื่อวิเคราะห์ในลักษณะน้ำนมคืนรูปโดยการผสมนมถั่วเหลืองผง 30 ส่วนต่อน้ำ 200 ส่วน (น้ำหนักต่อปริมาตร) พบว่ามีโปรตีน 2.06 เปอร์เซนต์ ไขมัน 2.35 เปอร์เซนต์ คาร์โบโฮเดรต 8.76 เปอร์เซนต์ ปริมาณของแข็งที่ละลายน้ำได้ 10.8 องศาบริกซ์ และค่าการกระจายตัวของโปรตีน 94.20 เปอร์เซนต์ สำหรับสีของนมถั่วเหลืองผงเป็นสีขาวออกเหลืองอ่อน โดยนมถั่วเหลืองผงดังกล่าวมีต้นทุนการผลิต 258 บาทต่อหนึ่งกิโลกรัม |
Other Abstract: | The objective of this research is to study the optimum conditions for production of soymilk powder using a pilot-scale spray dryer. Sugar, dextrin and another additive were added to the raw soymilk and then passed through a homogenizer at 3,000 Psi, concentrated until 26% (by weight) of total solids was obtained and dried in the spray dryer. Feed concentration range from 19.56-26.67% (by weight) of total solid, inlet temperature in drying chamber range from 150-190℃ and atomizer velocity range from 10,000-20,000 rpm. The best quality of soymilk powder obtained at the conditions of feed concentration of 26.08% (by weight) of total solids, inlet temperature 190℃ and atomizer velocity of 10,000 rpm. The analysis result of the soymilk powder has moisture content of 1.11%, solubility index of 1.5 millilitre, bulk density of 0.5 gram per cubic centrimetre and the analysis result of the water reconstitute (by mixing thirty parts of the powder to two hundred parts of water (w/v)) has protein of 2.06%, lipid of 2.35%, carbohydrate of 8.76%, total soluble solids of 10.8º Brix and protein distribution index of 94.20%. The color of soymilk powder was white pale yellow and cost estimation was 258 baht per kilogram. |
Description: | วิทยานิพนธ์ (วศ.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2537 |
Degree Name: | วิศวกรรมศาสตรมหาบัณฑิต |
Degree Level: | ปริญญาโท |
Degree Discipline: | วิศวกรรมเคมี |
URI: | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/62921 |
ISBN: | 9745849626 |
Type: | Thesis |
Appears in Collections: | Grad - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Supoj_pi_front_p.pdf | 6.23 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Supoj_pi_ch1_p.pdf | 2.92 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Supoj_pi_ch2_p.pdf | 8.57 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Supoj_pi_ch3_p.pdf | 16.27 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Supoj_pi_ch4_p.pdf | 4.62 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Supoj_pi_ch5_p.pdf | 8.34 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Supoj_pi_ch6_p.pdf | 2.33 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Supoj_pi_back_p.pdf | 9.48 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.