Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/69119
Title: การสร้างระบบต้นทุนและการลดต้นทุนในโรงงานผลิตขนมปังและลูกกวาด
Other Titles: Construct of a coast system and cost reduction in a biscuit & candy manufacturing plant
Authors: วลัยรัตน์ จังเจริญจิตต์กุล
Advisors: สุทัศน์ รัตนเกื้อกังวาน
Other author: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. บัณฑิตวิทยาลัย
Advisor's Email: rsuthas@chula.ac.th
Subjects: การควบคุมต้นทุนการผลิต
อุตสาหกรรมลูกกวาด
ขนมปัง
ลูกกวาด
Cost control
Candy industry
Bread
Candy
Issue Date: 2541
Publisher: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Abstract: วิทยานิพนธ์ฉบับนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อที่จะสร้างระบบต้นทุนและลดต้นทุนการผลิตในอุตสาหกรรมการผลิตขนมปังกรอบและลูกกวาด โดยมุ่งเน้นที่จะลดความสูญเสียจากวัตถุดิบและแรงงานทางตรงของโรงงานตัวอย่าง จากการวิเคราะห์ปัญหาของโรงงานตัวอย่างพบว่าได้เกิดความสูญเสียที่เกิดจากกระบวนการผลิตและวิธีการทำงานของทั้งสองผลิตภัณฑ์ ความสูญเสียหลักที่เกิดจากสายการผลิตขนมปังคือ การแตกหักของผลิตภัณฑ์ ซึ่งงานวิจัยนี้ได้เสนอแนวทางในการปรับปรุงแก้ไขปัญหาข้างต้น โดยการปรับปรุงกระบวนการผลิต, ปรับปรุงวิธีการบรรจุของพนักงาน และคึกษาหาเวลามาตรฐานเพื่อการจัดกำลังคน ในส่วนของความสูญเลียที่เกิดจากสายการผลิตลูกกวาดสามารถพบได้จาก ประลิทธิภาพเครื่องจักรและความสามารถในการแก้ปัญหาของพนักงานประจำเครื่องต่ำ งานวิจัยนี้จึงได้เสนอแนวทางในการปรับปรุงโดยการจัดทำคู่มือปฏิบัติงานและตรวจสอบเพื่อใช้เป็นแนวทางให้กับพนักงานประจำเครื่อง และการจัดอบรมพนักงานให้มีความสามารถแก้ปัญหาเฉพาะหน้าได้มากขึ้น นอกจากนี้ยังจัดทำเวลามาตรฐานของพนักงานบรรจุลูกวาดด้วย เพื่อทราบความสามารถในการบรรจุ ผลการปรับปรุงดำเนินงานตามขั้นตอนการวิจัยเปรียบเทียบก่อนและหลังการปรับปรุงพบว่า สายการผลิตขนมมปังสามารถลดความสูญเสียในการผลิตจากเดิม 7.96% เป็น 4.42% คิดเป็นอัตราลดลง (7.96-4.42) / 7.96 = 44.42% หรือ ต้นทุนการผลิตลดลง 548,618.22 บาท สำหรับสายการผลิตลูกกวาด พบว่าต้นทุนการผลิตลดลง 87,117.06 บาท โดยแบ่งเป็น ค่าแรงงานทางตรงแผนกบรรจุลดลง 3.20% และ ค่าโสหุ้ยการผลิตลดลง 2.33%
Other Abstract: The objective of this thesis is to construct cost system and to reduce cost for biscuit & candy manufacturing. This thesis introduce how a sample factory will reduce raw material losses and direct labor cost. By identify problem of a sample factory, it has been found that the major losses has occurred during the production process and the work method in both products. Since biscuit is breakable product, therefore in order to reduced the losses incurred during production process, this thesis has focus on how to improved production process, packaging method and studying standard time to manage the manpower. The losses in candy production line are due to the low efficiency of machine and ability of worker to solve the machine problems. To increase the productivity, on-the-job training as well as manual book has been introduced in order to conduct them to work more efficiency. Following the implementation of the improvement procedures outline in these thesis, it has been found that the scrap index has been reduce from 7.96 to 4.42 and improvement of (7.96-4.42) /7.96 = 44.42% which caused the company to save 548,618.22 baht. For the candy production line, It has been found that the direct labor of packaging department decreased 3.20% and candy factory overhead decreased 2.33%, which caused the company to save 87,117.06 baht.
Description: วิทยานิพนธ์ (วศ.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2541
Degree Name: วิศวกรรมศาสตรมหาบัณฑิต
Degree Level: ปริญญาโท
Degree Discipline: วิศวกรรมอุตสาหการ
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/69119
ISSN: 9746395459
Type: Thesis
Appears in Collections:Grad - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Walairat_ja_front.pdfหน้าปกและบทคัดย่อ577.46 kBAdobe PDFView/Open
Walairat_ja_ch1.pdfบทที่ 1245.21 kBAdobe PDFView/Open
Walairat_ja_ch2.pdfบทที่ 2951.91 kBAdobe PDFView/Open
Walairat_ja_ch3.pdfบทที่ 31.26 MBAdobe PDFView/Open
Walairat_ja_ch4.pdfบทที่ 42.02 MBAdobe PDFView/Open
Walairat_ja_ch5.pdfบทที่ 52.52 MBAdobe PDFView/Open
Walairat_ja_ch6.pdfบทที่ 6123.31 kBAdobe PDFView/Open
Walairat_ja_back.pdfบรรณานุกรมและภาคผนวก4.93 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.