Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/11912
Title: ผลไม้เพื่อสุขภาพที่เคลือบเกลือแร่และวิตามินสำหรับผู้สูงอายุ : รายงานการวิจัย
Other Titles: Fruit coated mineral supply for healthy aging
Authors: ดูบาส, สเตฟอน
ลักษณา ดูบาส
Email: Stephan.D@Chula.ac.th
ไม่มีข้อมูล
Other author: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. สถาบันวิจัยโลหะและวัสดุ
จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. คณะวิทยาศาสตร์
Subjects: ฟิล์มบาง
สารเคลือบบริโภคได้
ผลไม้
อาหารเพื่อสุขภาพ
Issue Date: 2550
Publisher: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Abstract: งานวิจัยนี้มุ่งพัฒนาวิธีการเตรียมฟิล์มเคลือบผลิตภัณฑ์ทางการเกษตร ที่มีคุณสมบัติที่ทานได้ และสามารถเติมสารอาหารชนิดต่างๆ ลงไป โดยพอลิเมอร์ที่จะนำมาเตรียมฟิล์มนี้ได้แก่เจลาติน ไคโตซาน และคาราจิแนน โดยสารอาหารที่เติมลงในฟิล์มที่เตรียมจากพอลิเมอร์เหล่านี้ควรมีการกระจายตัวอย่างสม่ำเสมอ ที่สำคัญฟิล์มนี้ควรโปร่งแสง สารอาหารหรือแร่ธาตุชนิดต่างๆ ที่จะใช้ในการศึกษาครั้งนี้เช่น แคลเซียม สังกะสี เหล็ก หรือโอเมกา-3 เป็นต้น การเติมสารอาหารลงไปในฟิล์มได้ศึกษาวิจัยเป็น 2 แนวทาง โดยแนวทางแรกคือ การผสมสารละลายไอออนของแคลเซียม สังกะสี หรือเหล็ก ลงไปในพอลิเมอร์ในขั้นตอนการเตรียมฟิล์มเคลือบบาง และการเติมอนุภาคของสารอาหารเช่นแคลเซียมคาร์บอเนต อิมัลชันของน้ำมันโอเมกา-3 ลงในแผ่นฟิล์ม โดยแผ่นฟิล์มที่เตรียมได้นี้แสดงให้เห็นถึงศักยภาพในการนำไปใช้เพื่อเพิ่มสารอาหารและวิตามินรวมถึงน้ำมันที่สำคัญในการบริโภคได้
Other Abstract: In this research, we aim to develop an edible thin film to be applied as coatings on fresh fruits and containing various classes of nutriments. The biopolymers used in this study are gelatin, chitosan, alginate and carrageenan. The film formation of these polymers was used to form uniform and transparent coating which were further doped with nutriments such as calcium, zinc, iron, or omega-3 essential oils. For the immobilization of the nutriments into the thin film, two different approaches were employed. First is the direct blending of solutions of calcium, zinc or iron ions into the polymer solutions. Second approach is the incorporation of particles such as calcium carbonate or emulsion droplet of omega-3 oil into the polymer solutions. The resulting film could show interesting applications in the field of nutrition supply of nutrition as well as essential oil to consumer products.
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/11912
Type: Technical Report
Appears in Collections:Metal - Research Reports

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
stephan_fruit.pdf2.2 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.