Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/15265
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorJirdsak Tscheikuna-
dc.contributor.authorSukanya Phanom-ooppatham-
dc.contributor.otherChulalongkorn University. Faculty of Engineering-
dc.date.accessioned2011-06-12T02:30:38Z-
dc.date.available2011-06-12T02:30:38Z-
dc.date.issued2006-
dc.identifier.urihttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/15265-
dc.descriptionThesis (M.Eng.)--Chulalongkorn University, 2006en
dc.description.abstractIn this study, removal of water-soluble dyes from aqueous solution by peanut hull as adsorbent was investigated. Breeding of peanut hull were KAC431 and KAC1. Water-soluble dyes in this study are direct yellow, direct red. Reactive blue and reactive yellow dyes. The suspendion was stirred for 25 hours at 30 degrees celsius and 1 atm. Parameters such as initial concentration of dye solution of 10, 30, and 50 milligram per liter, pH of initial dye solution of 5, 7, and 9, and particle size of adsorbent of 0.150-0.180, 0.180-0.210, and 0.210-0.300 millimeter are studied. The results show that peanut hull as adsorbent can be used to remove dye from aqueous solution. Direct yellow dye can be effectively adsorbed on both breeding of peanut hull when the initial concentration of dye solution is 50 milligram per liter, particle size of adsorbent is in the range of 0.150-0.180 millimeter, and initial pH of dye solution is 5. Adsorption ability of each type of dyes slightly decreases with increasing initial concentration of dye solutions. Adsorption ability of dye depends on components of dye i'n dye solution.en
dc.description.abstractalternativeการวิจัยนี้เป็นการศึกษาการดูดซับสีย้อมที่ละลายน้ำด้วยเปลือกถั่วลิสง 2 สายพันธุ์ คือ พันธุ์พระราชทานและพันธุ์กาฬสินธุ์ 1 สีย้อมที่ใช้ในการทดลอง คือ สีเหลืองไดเร็กท์ สีแดงไดเร็กท์ สีฟ้ารีแอคทีฟ สีเหลืองรีแอคทีฟ การทดลองการดูดซับทำโดยใช้ถังกวนแบบกะ ที่อุณหภูมิ 30 องศาเซเซียส ภายใต้ความดันบรรยากาศ เวลาที่ใช้ในการดูดซับคือ 25 ชั่วโมง ทำการศึกษาปัจจัยที่มีผลต่อการดูดซับ ได้แก่ ความเข้มข้นเริ่มต้นของสารละลายสีย้อมที่ 10 30 และ 50 มิลลิกรัมต่อลิตร ค่าพีเอชเริ่มต้นของสารละลายที่ 5 7 และ 9 ขนาดของอนุภาคตัดดูดซับที่ 0.150-0.180 มิลลิเมตร 0.180-0.210 มิลลิเมตร และ 0.210-0.300 มิลลิเมตร และศึกษาการดูดซับในระบบสององค์ประกอบ จากการทดลองพบว่าเหลือถั่วลิสงที่ใช้เป็นตัวดูดซับสีย้อมทั้งสี่ชนิดได้ดีกว่าสายพันธุ์ กาฬสินธุ์ 1 เปลือกถั่วลิสงทั้งสองสายพันธุ์สามารถดูดซับสีเหลืองไดเร็กท์ได้ดีที่สุด เมื่อความเข้มข้นเริ่มต้นของสารละลายสีย้อมที่ 50 มิลลิกรัมต่อลิตร ขนาดของอนุภาคเปลือกถั่วที่ 0.150-0.180 มิลลิเมตร และค่าพีเอชเริ่มต้นของสารละลายที่ 5 ซึ่งมีสภาวะเป็นกรด เมื่อความเข้มข้นของสีย้อมเพิ่มขึ้นความสามารถในการดูดซับจะลดลง สารละลายสีย้อมที่มีองค์ประกอบของสีย้อมหลายองค์ประกอบมีผลต่อการดูดซับสีย้อมของเปลือกถั่ว โดยการดูดซับสีย้อมจะเพิ่มมากขึ้นหรือลดลงขึ้นกับชนิดขององค์ประกอบสี.en
dc.format.extent25258686 bytes-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.language.isoenes
dc.publisherChulalongkorn Universityen
dc.relation.urihttp://doi.org/10.14457/CU.the.2006.1963-
dc.rightsChulalongkorn Universityen
dc.subjectDyes and dyingen
dc.subjectAdsorptionen
dc.subjectPeanutsen
dc.titleAdsorption of water-soluble dyes by peanut hullsen
dc.title.alternativeการดูดซับสีย้อมที่ละลายน้ำด้วยเปลือกถั่วลิสงen
dc.typeThesises
dc.degree.nameMaster of Engineeringes
dc.degree.levelMaster's Degreees
dc.degree.disciplineChemical Engineeringes
dc.degree.grantorChulalongkorn Universityen
dc.email.advisorjirdsak.t@eng.chula.ac.th-
dc.identifier.DOI10.14457/CU.the.2006.1963-
Appears in Collections:Eng - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
sukanya.pdf24.67 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.