Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/25908
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorMongkol Sukwattanasinitt-
dc.contributor.advisorHunsa Punapayuk-
dc.contributor.authorKrissana Auynirundronkul-
dc.contributor.otherChulalongkorn University. Faculty of Science-
dc.date.accessioned2012-11-25T11:32:45Z-
dc.date.available2012-11-25T11:32:45Z-
dc.date.issued2003-
dc.identifier.isbn9741737246-
dc.identifier.urihttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/25908-
dc.descriptionThesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2003en
dc.description.abstractFive species of fungi, Aspergillus fumigatus, Trichoderma viride, Trichoderma aureoviride, Trichoderma reesei and Mucor sp. were tested for production of chitinolytic enzymes. Aspergillus fumigatus was the most active fungus to be induced for production of chitinolytic enzymes. The ensemble of chitinolytic enzymes were produced from Aspergillus fumigatus with the maximum chitinolytic activity of 438 mU/mL at 40℃ in colloidal chitin minimum medium after 9 days of incubation. The enzyme preparation contained 1.70 mg protein per milliliter. The hydrolysis of β-chitin with the chitinolytic enzymes from Aspergillus fumigatus gave N-acetyl-D-glucosamine (GlcNAc) with high yields (over 70% in 1 days). The optimum ratio of enzyme to chitin was found to be 1-4 mU/mg with optimum substrate concentration at 20 mg/mL. The optimum pH range was 3-5 and the optimum temperature was 45 ℃. The hydrolysis could be carried out without any buffer that would simplify the product purification in a preparative scale.-
dc.description.abstractalternativeได้ทดสอบรา 5 สปีชีส์คือ Aspergillus fumigatus, Trichoderma viride, Trichoderma aureoviride, Trichoderma reesei และ Mucor sp. สำหรับการผลิตเอนไซม์ย่อยไคติน รา Aspergillus fumigatus สามารถชักนำให้เกิดเอนไซม์ได้สูงที่สุดโดยให้แอคติวิตีสูงถึง 438mU/mL เมื่อเลี้ยงที่อุณหภูมิ 40℃ ในคอลลอยดอลไคติน และมีปริมาณโปรตีนเป็น 1.70 mg/mL ปฏิกิริยาไฮโดรไลซิสของเบต้าไคตินโดยเอนไซม์ย่อยไคตินที่ผลิตจากรา Aspergillus fumigatus ให้ผลิตภัณฑ์เป็น เอ็น-แอซิทิล-ดี-กลูโคซามีนในเปอร์เซ็นต์สูง (มากกว่า 70% ใน 1 วัน) อัตราส่วนที่เหมาะสมของเอนไซม์ต่อไคตินคือ 1-4 mU/mg ที่ความเข้มข้นของซับสเตรทเป็น 20 mg/mL ช่วง pH ที่เหมาะสมคือ 3-5 และอุณหภูมิที่เหมาะสมคือ 45℃ ปฏิกิริยาไฮโดรโลซิสสามารถทำได้โดยไม่ต้องมีบัฟเฟอร์ซึ่งง่ายต่อการทำให้ผลิตภัณฑ์บริสุทธิ์ในระดับการผลิต-
dc.format.extent4222257 bytes-
dc.format.extent5457021 bytes-
dc.format.extent7075725 bytes-
dc.format.extent6071635 bytes-
dc.format.extent663899 bytes-
dc.format.extent5904412 bytes-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.format.mimetypeapplication/pdf-
dc.language.isoenes
dc.publisherChulalongkorn Universityen
dc.rightsChulalongkorn Universityen
dc.titleProduction of aminosugar from squid pen chitin by fungal biocatalysten
dc.title.alternativeการผลิตน้ำตาลแอมิโนจากไคทินของแกนหมึกโดยตัวเร่งปฏิกิริยาชีวภาพจากราen
dc.typeThesises
dc.degree.nameMaster of Sciencees
dc.degree.levelMaster's Degreees
dc.degree.disciplinePetrochemistry and Polymer Sciencees
dc.degree.grantorChulalongkorn Universityen
Appears in Collections:Sci - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Krissana_au_front.pdf4.12 MBAdobe PDFView/Open
Krissana_au_ch1.pdf5.33 MBAdobe PDFView/Open
Krissana_au_ch2.pdf6.91 MBAdobe PDFView/Open
Krissana_au_ch3.pdf5.93 MBAdobe PDFView/Open
Krissana_au_ch4.pdf648.34 kBAdobe PDFView/Open
Krissana_au_back.pdf5.77 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.