Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/2837
Title: ผลของสารเคมีต่อปริมาณโปรตีนที่ละลายน้ำได้ในถุงมือยางธรรมชาติ
Other Titles: Effect of chemical ingredients on soluble protein content in natural rubber gloves
Authors: ชมพูนุท ลิขิตสุวรรณกูล
Advisors: ชูชาติ บารมี
นุชนาฏ ณ ระนอง
Other author: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. คณะวิทยาศาสตร์
Subjects: โปรตีน
ถุงมือยาง
น้ำยาง
ภูมิแพ้
Issue Date: 2544
Publisher: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Abstract: โปรตีนที่ละลายน้ำได้เป็นสาเหตุสำคัญที่ทำให้ผู้ใช้ถุงมือยางธรรมชาติเกิดอาการแพ้ จากการ ทดลองขั้นต้นพบว่าปริมาณโปรตีนที่ละลายน้ำได้จากน้ำยางข้นมีค่า 115.98 ไมโครกรัม/กรัมยาง สำหรับปริมาณโปรตีนที่ละลายน้ำได้จากน้ำยางผสมสารเคมี มีค่าสูงถึง 996.40 ไมโครกรัม/กรัมยาง ดังนั้นสารเคมีที่เติมลงในน้ำยางข้นตามสูตรการผลิตถุงมือยางธรรมชาติมีผลทำให้ปริมาณโปรตีนที่ละลายน้ำได้มีค่าสูงขึ้น งานวิจัยนี้ศึกษาผลของสารเคมี 4 ชนิด ได้แก่ ZDEC SDBC Wingstay L และ KOH จากการ ศึกษาพบว่า KOH และ SDBC มีผลทำให้ปริมาณโปรตีนที่ละลายน้ำได้เพิ่มขึ้น สำหรับ ZDEC และ Wingstay L ไม่มีผลต่อการเพิ่มปริมาณโปรตีนที่ละลายน้ำได้ ระยะเวลาในการบ่มน้ำยางผสมสารเคมีที่เพิ่มขึ้นมีผลทำให้ปริมาณโปรตีนที่ละลายน้ำได้สูงขึ้น เนื่องจากเป็นการเพิ่มระยะเวลาในการไฮโดรไลซิสของโปรตีน
Other Abstract: Soluble protein in natural rubber gloves is the major cause of allergy. From initiated study the quantity of soluble protein in concentrated latex was 115.98 ?g/g and one in compound latex was 996.40 ?g/g . Therefore chemical ingredients in compound latex caused soluble protein increasing. This work studied the effect of ZDEC, SDBC, Wingstay L and KOH. The results found that the protein increasing resulted from SDBC and KOH. However, Wingstay L and ZDEC showed insignificant effect on soluble protein. The increasing of maturation time caused the increasing of hydrolysis time hence soluble protein increased.
Description: วิทยานิพนธ์ (วท.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2544
Degree Name: วิทยาศาสตรมหาบัณฑิต
Degree Level: ปริญญาโท
Degree Discipline: เคมีเทคนิค
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/2837
ISBN: 9740316794
Type: Thesis
Appears in Collections:Sci - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ChompunootLi.pdf1.16 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.