Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/59351
Title: | Ethanol productivity optimization by molasses-cassava waste pulp mixture fermentation |
Other Titles: | การเพิ่มผลิตผลเอทานอลโดยการหมักกากน้ำตาลร่วมกับกากมันสำปะหลัง : รายงานการวิจัยฉบับสมบูรณ์ |
Authors: | Ancharada Akaracharanya |
Email: | Ancharida.S@Chula.ac.th |
Other author: | Chulalongkorn University. Faculty of Science |
Subjects: | Ethanol Molasses Cassava |
Issue Date: | 2016 |
Publisher: | Chulalongkorn University |
Abstract: | Molasses was co-fermented with cassava waste pulp (CWP) hydrolysate to ethanol by Saccharomyces cerevisiae TISTR 5606 (SC 90) for economic optimization. The optimal condition found for ethanol production from the mixture of molasses and CWP-enzymatic hydrolysate (molasses/CWP-EH) was 245 g/l initial total sugar supplemented with 8g/l KH2PO4 when fermented for 48 h at 30 °C under an oxygen limited condition with agitation at 100 rpm, to give an ethanol of 70.60 g/L (0.31 g ethanol/g total sugar). The molasses/CWP-EH containing cassava tuber fiber (CTF, solid residue of CWP after enzymatic hydrolysis) at 30 g/l dry weight increased the ethanol production to 74.36 g/L (0.32 g ethanol/g total sugar). Co-fermentation of molasses with CWP-EH had the advantage of not requiring any supplementation of the ferment with reduced nitrogen. |
Other Abstract: | ไฮโดรไลเซส (hydrolysate)ของกากมันสำปะหลังถูกนำมาหมักร่วมกับกากน้ำตาลเป็นเอทานอลเพื่อให้ค่าการผลิตมีความคุ้มทุน โดยใช้เชื้อ Saccharomyces cerevisiae พบว่าสภาวะที่เหมาะสมที่สุดของการหมักคือ น้ำตาลทั้งหมดเริ่มต้น 245 กรัม/ลิตร เติม KH2PO4 8 กรัม/ลิตร หมักที่ 30 º ซ นาน 48 ชม. กวนผสมที่ 100 รอบ/นาที ภายใต้สภาวะจำกัดออกซิเจน ได้เอทานอล 70.60 กรัม/ลิตร (0.31กรัม เอทานอล/กรัม น้ำตาลทั้งหมด) และเมื่อเติมกากใยของกากมันสำปะหลัง ที่เหลือหลังการย่อยกากมันฯด้วยเอ็นไซม์ (residual fiber) ลงไปหมักร่วมด้วย 30 กรัม น้ำหนักแห้ง/ลิตร เอทานอลที่ผลิตได้จะเพิ่มขึ้นเป็น 74.36 กรัม/ลิตร (0.32 กรัม เอทานอล/กรัม น้ำตาลทั้งหมด) การนำไฮโดรไลเซสของกากมันสำปะหลังมาหมักร่วมกับกากน้ำตาลนี้ มีข้อดีคือทำให้เป็นการหมักที่ไม่จำเป็นต้องเติมรีดิวซ์ไนโตรเจนให้แก่เชื้อ |
URI: | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/59351 |
Type: | Technical Report |
Appears in Collections: | Sci - Research Reports |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Ancharada Ak_Res_2016.pdf | 399.34 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.