Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/6024
Title: Selection of probiotic bacteria for use in permented milk product
Other Titles: การคัดเลือกโพรไบโอติกแบคทีเรียเพื่อใช้ในผลิตภัณฑ์นมหมัก
Authors: Nittaya Methawanitpong
Advisors: Romanee Sanguaneekul
Somboon Tanasupawat
Suttisak Suknaisilp
Other author: Chulalongkorn University. Faculty of Science
Advisor's Email: somanee@sc.chula.ac.th, Romanee.S@Chula.ac.th
Somboon.T@chula.ac.th
suttisak@sc.chula.ac.th, Suttisak.S@Chula.ac.th
Subjects: Infant
Probiotic bacteria
Permented milk
Issue Date: 2005
Publisher: Chulalongkorn University
Abstract: Isolation of probiotic lactic acid bacteria for use in fermented milk product was carried on infant faeces, pig intestine and chickens intestine. Three hundred and seventy-nine isolates were isolated from 11 of infant faeces, 13 of pig intestine, and 15 of chicken intestine. Based on their phenotypic characteristics, 216 isolates were belonged to Lactobacillus, 122 isolates were Enterococcus and the other 41 isolates were unidentified. Twenty-nine isolates were acid- and bile-resistant at pH 2.5 and 0.3% bile salt, respectively. The potentially probiotic isolates IF2-8, P2-10 and CK8-11 were selected from infant, pig and chicken, respectively. IF2-8 was the best acid-resistant isolate at survival rate 96.4% and could inhibit E. faecium, Y. enterocolitica and B. cereus. Based on their phenotypic characteristics and 16S rDNA sequence similarity, IF2-8, P2-10, and CK8-11 were closely related to L.gasseri, L. johnsonii, and L. salivarius with 99.91, 99.53and 99.91%, respectively. Furthermore the other strains P12-3, IF7-5, and IF8-1 were closely related to L. amylovorus, E. raffinosus, and E. faecalis with 99.53, 99.75 and 99.83%, respectively. Later, the three potential probiotic strains were used for fermented milk trial which divided into 3 sets, the first was inoculated with IF2-8, P2-10, and CK8-11 culture, while the second was inoculated with the mixed culture of each probiotic culture and S. thermophilus, and the last was the control that was inoculated with yoghurt starter bacteria, S. thermophilus and L. delbrueckii subsp. bulgaricus. These products were incubated at 42 C for 24 h and stored at 5 C for 3 weeks. Upon the completion of incubation, IF2-8 had greatest survival (73.0-88.4%) in both fermented milk used only probiotic and fermented milk used probiotic and S. thermophilus. Furthermore, fermented milk used IF2-8 mixed with S. thermophilus resulted increasing in viability of IF2-8 (2 log cycles) compared to fermented milk that used only IF2-8. For acid production, the control fermented milk, only IF2-8 product and IF2-8 mixed with S. thermophilus product were 1.54, 0.62 and 1.15%, respectively. Their viscosity were 488,256 and 601 cPs, respectively. Fermented milk used only IF2-8 was found that acid production and viscosity much lower than the control, whereas fermented milk mixed with S. thermophilus produced acid not different from the control. Therefore, this results indicated that IF2-8 should be applied along with S. thermophilus in fermented milk but it could not be used as starter culture alone in fermented milk.
Other Abstract: การแยกแบคทีเรียกรดแลคติกที่เป็นโพรไบโอติกจากอุจจาระทารก 11 ตัวอย่าง ลำไส้สุกร 13 ตัวอย่าง และลำไส้ไก่ 15 ตัวอย่าง ได้แบคทีเรียจำนวนรวม 379 สายพันธุ์ ผลการตรวจสอบลักษณะทาง ฟีโนไทป์เบื้องต้น พบว่า เป็น Lactobacillus จำนวน 216 สายพันธุ์ Enterococcus 122 สายพันธุ์ และ แบคทีเรียอื่นๆ ที่ยังไม่จำแนกชนิด จำนวน 41 สายพันธุ์ พบแบคทีเรียที่สามารถทนกรดที่ pH 2.5 และทนน้ำดี 0.3% จำนวน 29 สายพันธุ์ และพบว่า IF2-8, P2-10 และ CK8-11 จากตัวอย่างทารก สุกร และไก่ มีศักยภาพเป็นโพรไบโอติก โดย IF2-8 ทนกรดได้สูงสุดที่ 96.4% และสามารถยับยั้ง E. faecium, Y. enterocolitica และ B. cereus จากผลลักษณะทางฟีโนไทป์และความคล้ายคลึงของการวิเคราะห์ลำดับเบสในช่วง 16S rDNA พบว่า IF2-8, P2-10 และ CK8-11 มีความคล้ายคลึงกับ L. gasseri, L. johnsonii และ L. salivarius ที่ 99.91, 99.53 และ 99.91% ตามลำดับ และพบว่า P12-3, IF7-5 และ IF8-1 มีความคล้ายคลึงกับ L. amylovorus, E. raffinosus และ E. faecalis ที่ 99.53, 99.75 และ 99.83% ตามลำดับ หลังจากนั้นนำแบคทีเรียที่มีศักยภาพเป็นโพรไบโอติกมาศึกษาการผลิตนมหมัก โดยแบ่งเป็น 3 ชุด ชุดแรกมี 3 ผลิตภัณฑ์ ใช้ IF2-8, P2-10 และ CK8-11ในแต่ละผลิตภัณฑ์ ชุดที่สองใช้โพรไบโอติกผสมกับ S. thermophilus แบ่งเป็น 3 ผลิตภัณฑ์ คือ IF2-8 ผสม S. thermophilus, P2-10 ผสม S. thermophilus และ CK8-11 ผสม S. thermophilus ชุดสุดท้ายเป็นชุดควบคุม ใช้จุลินทรีย์โยเกิร์ต (S. thermophilus และ L. delbrueckii subsp. bulgaricus) บ่มนมหมักที่ 42 C เป็นเวลา 24 ชั่วโมง และเก็บที่ 5 C เป็นเวลา 3 สัปดาห์ หลังจากหมักเสร็จ พบว่า IF2-8 อยู่รอดได้สูงสุด (73.0-88.4%) ทั้งในนมหมักชุดที่ใช้เพียงโพรไบโอติกและชุดที่ใช้โพรไบโอติกร่วมกับ S. thermophilus นอกจากนี้นมหมักที่ใช้ IF2-8 ร่วมกับ S. thermophilus ยังทำให้ IF2-8 มีจำนวนเซลล์สูงขึ้น 2 log cycle เมื่อเทียบกับนมหมักที่ใช้ IF2-8 เพียงชนิดเดียว สำหรับการสร้างกรดของนมหมักชุดควบคุม, ชุดที่ใช้เพียง IF2-8 และชุดที่ใช้ S. thermophilus ร่วมด้วย มีค่าเป็น 1.54, 0.62 และ 1.15% ส่วนความหนืดมีค่า 488, 256 และ 601 cPs ตามลำดับ ซึ่งพบว่าชุดที่ใช้เพียง IF2-8 มีการสร้างกรดและความหนืดต่ำกว่าชุดควบคุมมาก ส่วนชุดที่ใช้ S. thermophilus ร่วมด้วย มีการสร้างกรดและความหนืดไม่แตกต่างจากชุดควบคุม ดังนั้นแสดงให้เห็นว่าไม่ควรใช้ IF2-8 เพียงชนิดเดียวในการผลิตนมหมัก แต่สามารถใช้ร่วมกับ S. thermophilus ในผลิตภัณฑ์นมหมักได้
Description: Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2005
Degree Name: Master of Science
Degree Level: Master's Degree
Degree Discipline: Biotechnology
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/6024
URI: http://doi.org/10.14457/CU.the.2005.1587
ISBN: 9745324906
metadata.dc.identifier.DOI: 10.14457/CU.the.2005.1587
Type: Thesis
Appears in Collections:Sci - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Nittaya_Me.pdf2.52 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.