Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/66253
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | Tipaporn Limpaseni | - |
dc.contributor.advisor | Montri Chulavatnatol | - |
dc.contributor.author | Thakorn Sornwatana | - |
dc.contributor.other | Chulalongkorn University. Faculty of Science | - |
dc.date.accessioned | 2020-06-09T07:51:59Z | - |
dc.date.available | 2020-06-09T07:51:59Z | - |
dc.date.issued | 2001 | - |
dc.identifier.isbn | 9740303862 | - |
dc.identifier.uri | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/66253 | - |
dc.description | Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2001 | - |
dc.description.abstract | Peroxidase (EC 1.11.1.7) is a ubiquitous plant enzyme that catalyzes the oxidation of cellular components by H2O2. A peroxidase was purified from the parenchyma of cassava roots stored for 7 days by 40-80% ammonium sulfate precipitation follow ed by Concanavalin a Sepharose 4B and Sephadex G-200 columns respectively. The enzyme was purified 16 fold with a specific activity of 560 U/mg. The native molecular weight of the enzyme was found to be 105 kD by gel filtration and the subunit molecular weight was estimated to be 54 kD by SDSPAGE, indicating a homodimer form of the enzyme. The purified enzyme was separated into 5 forms on isoelectric focusing gel with pI ’s 5.1, 5.2, 5.4, 5.8 and 6. The enzyme was a glycoprotein with high content of carbohydrate and showed soret band at 398 nm. The enzyme was stable in broad pH range of 4-11 with optimum pH at 5 and optimum temperature at 60℃. The enzyme retained about 80% of its activity during incubation at temperature upto 50℃ for 4 hr. Partial deglycosylation of the enzyme with 3% TFMS reduced about 50% carbohydrate w/w The partial deglycosylated enzyme showed decrease in pH and temperature stability, reduce intensity of pI’s 5.1, 5.2, 5.8, 6 bands and appearance o f a new band at pI 5.3. The cassava parenchyma peroxidase catalyzed the oxidation of the following substrates: H2O2, DAB, guaiacol, o-dianisidine, pyrogallol and syringaldazine. Partial deglycosylated enzyme showed a decrease in the Km of all the substrates except syringaldazine. | - |
dc.description.abstractalternative | เปอร์ออกซิเดสเป็นเอนไซม์ที่พบได้ทั่วไปในพืช ซึ่งจะเร่งปฏิกิริยาออกซิเดชั่นของส่วนประกอบต่าง ๆ ในเซลล์ โดยใช้ไฮโดรเจนเปอร์ออกไซด์เป็นสับสเตรท ได้ทำการสกัดเปอร์ออกซิเดสจากเนื้อของหัวมันสำปะหลังที่เก็บไว้ 7 วัน และทำให้บริสุทธิ์โดยตกตะกอนด้วยเกลือแอมโมเนียมซัลเฟตที่อิ่มตัว 40-80% ตามด้วย affinity คอลัมน์โดยใช้ concanavalin A และเจลฟิลเตรชั่น (gel filtration) บนคอลัมน์เซฟฟาเด็กซ์ จี-200 (Sephadex G-200) ตามลำดับ พบว่าเอนไซม์มีความบริสุทธิ์ขึ้น 16 เท่า และมี specific activity เท่ากับ 560 U/mg มีน้ำหนักโมเลกุลประมาณ 105 กิโลดาลตัน วิเคราะห์จากคอลัมน์เจลฟิลเตรชั่นและมีน้ำหนักโมเลกุลประมาณ 54 กิโลดาลตัน จากผลการวิเคราะห์โดย SDS-PAGE จึงสรุปได้ว่าโมเลกุลของเอนไซม์นี้ประกอบด้วย 2 หน่วยย่อย จากการวิเคราะห์โดย isoelectrofocusing gel พบว่าเอนไซม์นี้มี 5 รูปแบบ ซึ่งมีค่า pI เท่ากับ 5.1, 5.2, 5.4, 5.8 และ 6 เอนไซม์นี้เป็นไกโคลโปรตีนที่มีคาร์โบไฮเดรทสูงและมีฮีมเป็นส่วนประกอบเนื่องจากพบ Soret band ในสเปคตรัมของเอนไซม์ที่ 398 นาโนเมตร เอนไซม์นี้มีความทนทานต่อ pH ในช่วงที่กว้างคือ 4 ถึง 11 มี pH ที่เหมาะสมคือ 5 และอุณหภูมิที่เหมาะสม 60℃ เอนไซม์จะมีแอกติวิตี้เหลือประมาณ 80% เมื่อบ่มที่อุณหภูมิ 50℃ เป็นเวลา 4 ชั่วโมง เมื่อตัดคาร์โบไฮเดรทออกบางส่วนด้วย 3% TFMS เอนไซม์นี้จะเหลือคาร์โบไฮเดรทอยู่ประมาณ 50% โดยน้ำหนัก เอนไซม์ที่ถูกตัดคาร์ โบไฮเดรทออกบางส่วนจะมีความทนทานต่อ pH และอุณหภูมิลดลง และมีความเข้มของโปรตีนที่ pI 5.1, 5.2, 5.8, 6 ลดลง และโปรตีนที่ pI 5.3 เพิ่มขึ้น เปอร์ออกซิเดสจากเนื้อมันสำปะหลังสามารถเร่งปฏิกิริยาออกซิเดซันโดยใช้ H2O2, DAB, guaiacol, o-dianisidine, pyrogallol และ syringaldazine เป็นสับสเตรท เอนไซม์ที่ถูกตัดคาร์โบไฮเดรทออกบางส่วน มีค่า Km ของสับเสตรททุกตัวลดลง ยกเว้น syringaldazine | - |
dc.language.iso | en | - |
dc.publisher | Chulalongkorn University | - |
dc.rights | Chulalongkorn University | - |
dc.subject | เปอร์ออกซิเดส | - |
dc.subject | เอนไซม์พืช | - |
dc.subject | มันสำปะหลัง | - |
dc.subject | Peroxidase | - |
dc.subject | Plant enzymes | - |
dc.subject | Cassava | - |
dc.title | Characterization of peroxidase in post-harvested cassava Manihot esculenta Crantz Tubers | - |
dc.title.alternative | ลักษณะสมบัติของเปอร์ออกซิเดสในหัวมันสำปะหลัง Manihot esculenta Crantz หลังการเก็บเกี่ยว | - |
dc.type | Thesis | - |
dc.degree.name | Master of Science | - |
dc.degree.level | Master's Degree | - |
dc.degree.discipline | Biotechnology | - |
dc.degree.grantor | Chulalongkorn University | - |
Appears in Collections: | Sci - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Thakorn_so_front_p.pdf | 898.35 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Thakorn_so_ch1_p.pdf | 1.18 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Thakorn_so_ch2_p.pdf | 837.3 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Thakorn_so_ch3_p.pdf | 2.05 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Thakorn_so_ch4_p.pdf | 827.68 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Thakorn_so_ch5_p.pdf | 612.61 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Thakorn_so_back_p.pdf | 902.19 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.