Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/72439
Title: การใช้น้ำตาลทรายสำหรับผลิตกรดกลูโคนิกและน้ำตาลฟรักโทส โดย Aspergillus niger G153
Other Titles: Utilization of cane sugar for gluconic acid and fructose production by Aspergillus niger G153
Authors: จารินี พานิชกรณ์
Advisors: กรรณิกา จันทรสอาด
Other author: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. คณะวิทยาศาสตร์
Advisor's Email: ไม่มีข้อมูล
Subjects: น้ำตาลทราย
กรดกลูโคนิก
น้ำตาลฟรักโทส
Aspergillus niger G153
Gluconic acid
Sucrose
Issue Date: 2542
Publisher: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Abstract: การผลิตกรดกลูโคนิกจากน้ำตาลทรายโดย Aspergillus niger G 153 จะได้น้ำตาลฟรักโทสเป็นผลิตภัณฑ์ที่สองร่วมด้วยในปริมาณมากและสามารถแยกผลิตภัณฑ์ทั้งสองออกจากกันได้โดยง่าย การผลิตระดับขวดเขย่าความเข้มข้นเหมาะสมของแหล่งคาร์บอนและอัตราส่วนระหว่างคาร์บอนต่อไนโตรเจนคือ 450 กรัมต่อลิตร และ 250 : 0.5 ตามลำดับ โดยมีแอมโมเนียมซัลเฟสเป็นแหล่งไนโตรเจน แต่ใช้เวลาในการผลิตถึง 19 วัน สำหรับการผลิตกรดกลูโคนิกในถึงหนัก 5 ลิตร พบว่าความเข้มข้นของน้ำตาลทรายที่เหมาะสมมีค่าเท่ากับ 300 กรัมต่อลิตร ภาวะบางประการที่เหมาะสมในการผลิตคือ ขนาดหัวเชื้อ 10% (ปริมาตรต่อปริมาณอาหารเลี้ยงเชื้อ) ค่าความเป็นกรดด่างตลอดการผลิตเท่ากับ 6.0-6.5 อัตราการกวน 500-600 รอบต่อนาที อัตราการให้อากาศ 2.0 ลิตรต่อลิตรอาหารเลี้ยงเชื้อต่อนาที ให้ผลผลิตรกรดกลูโคนิกสูงสุดเท่ากับ 183.29 กรัมต่อลิตรและฟรักโทส 106.78 กรัมต่อลิตรเป็นผลิตภัณฑ์ที่สอง โดยใช้ระยะเวลาในการผลิตเพียง 48 ชั่วโมง
Other Abstract: Gluconic acid production from cane sugar by Aspergillus niger G153 gave large amount of fructose as a second product and both products could be separated easily. The suitable concentration of refined cane suger and C:N ratio in shake culture were 450 g/l and 250:0.5 respectively (ammonium sulfate as nitrogen source) at 19 days of cultivation. The optimal concentration of carbon source and some cultivation condition for the production in 5-1 fermenter were 300 g/l of cane sugar, inoculum size: 10% (v/v), pH: at 6.0-6.5 agitation speed: at 500-600 rpm and aeration rate: at 2.0 vvm. .The production time could be reduced down to 48 hours with yield of gluconic acid 183.29 g/l and fructose as 106.78 g/l respectively.
Description: วิทยานิพนธ์ (วท.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2542
Degree Name: วิทยาศาสตรมหาบัณฑิต
Degree Level: ปริญญาโท
Degree Discipline: จุลชีววิทยาทางอุตสาหกรรม
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/72439
ISBN: 9743347003
Type: Thesis
Appears in Collections:Sci - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Jarinee_pa_front_p.pdf1.04 MBAdobe PDFView/Open
Jarinee_pa_ch1_p.pdf2.66 MBAdobe PDFView/Open
Jarinee_pa_ch2_p.pdf1.13 MBAdobe PDFView/Open
Jarinee_pa_ch3_p.pdf4.9 MBAdobe PDFView/Open
Jarinee_pa_ch4_p.pdf1.62 MBAdobe PDFView/Open
Jarinee_pa_back_p.pdf1.23 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.