Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/73756
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorNucharee Benjanuvatra-
dc.contributor.advisorNikom Chaisiri-
dc.contributor.authorSuthimaln Ingkatawornwong-
dc.contributor.otherChulalongkorn University. Graduate School-
dc.date.accessioned2021-06-08T08:51:36Z-
dc.date.available2021-06-08T08:51:36Z-
dc.date.issued1984-
dc.identifier.issn9745631752-
dc.identifier.urihttp://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/73756-
dc.descriptionThesis (M.Sc. in Pharm.)--Chulalongkorn University, 1984en_US
dc.description.abstractRice, glutinous rice, millet and corn collected from markets in Bangkok were analysed for zinc and copper by flame and flameless atomic absorption spectrophotometry respectively. The mean concentrations ± S.D, of zinc and copper in rice, glutinous rice, millet and corn were : rice, 23.6 ± 3.2 µg/g Zn (range 17.5-28.8 µg /g) and 2.3 ± 0.6 µg /g Cu (range 1.1-3.3 µg /g); glutinous rice, 27.1 ± 5.6 µg /g Zn (range 17.8-37.7 µg /g) and 2.5 ± 1.7 µg /g Cu (range 0.7-5.9 µg /g); millet 45.2 ± 8.4 µg /g Zn (range 26.2-67.5 µg /g) and 6.8 + 1.3 µg /g Cu (range 4.9-10.4 µg /g) corn 28.5 ± 11.2 µg /g Zn (range 15.0-56.0 µg /g) and 2.2 ± 0.7 µg /g Cu (range 0.9-3.7 µg /g). The ratios of zinc to copper in these cereals were: rice, 6.1:1-24.0:1; glutinous rice, 5.5:1-36.6:1; millet, 4.0:1-10.4:1 and corn 6.5:1-37.3:1. It indicated, from the results obtained, that these cereals could be good dietary sources for zinc and copper.-
dc.description.abstractalternativeได้ทำการวิเคราะห์หาปริมาณสังกะสีและทองแดงในข้าวเจ้า ข้าวเหนียว ข้าวฟ่าง และข้าวโพด ที่มีจำหน่ายในกรุงเทพมหานคร ผลการวิเคราะห์หาสังกะสีโดย Flame Atomic Absorption Spectrophotometry และทองแดงโดย Flameless Atomic Absorption Spectrophotometry พบว่า ข้าวเจ้ามีสังกะสีอยู่ในพิสัย 17.5-28.8 ไมโครกรัม/กรัม ค่าเฉลี่ย ±ค่าเบี่ยงเบนมาตรฐาน 23.6 ± 3.2 ไมโครกรัม/กรัม มีทองแดง อยู่ในพิสัย 1.1 ± 3.3 ไมโครกรัม/กรัม ค่าเฉลี่ย ± ค่าเบี่ยงเบนมาตรฐาน 2.3 ± 0.6 ไมโครกรัม/กรัม ข้าวเหนียวมีสังกะสีอยู่ในพิสัย 17.8 ± 37.7 ไมโครกรัม/กรัม ค่าเฉลี่ย ± ค่าเบี่ยงเบนมาตรฐาน 27.1 ± 5.6 ไมโครกรัม/กรัม มีทองแดงอยู่ในพิสัย 0.7 - 5.9 ไมโครกรัม/กรัม ค่าเฉลี่ย ± ค่าเบี่ยงเบนมาตรฐาน 2.5 ± 1.7 ไมโครกรัม/กรัม ข้าวฟ่างมีสังกะสีอยู่ในพิสัย 26.2 - 67.5 ไมโครกรัม/กรัม ค่าเฉลี่ย ± ค่าเบี่ยงเบนมาตรฐาน 45.2 ± 8.4 ไมโครกรัม/กรัม มีทองแดงอยู่ในพิสัย 4.9 - 10.4 ไมโครกรัม/กรัม ค่าเฉลี่ย ± ค่าเบี่ยงเบนมาตรฐาน 6.8 ± 1.3 ไมโครกรัม/กรัม และข้าวโพดมีสังกะสีอยู่ในพิสัย 15.0 - 56.0 ไมโครกรัม/กรัม ค่าเฉลี่ย ± ค่าเบี่ยงเบนมาตรฐาน 28.5 ± 11.2 ไมโครกรัม/กรัม มีทองแดงอยู่ในพิสัย 0.9 - 3.7 ไมโคร กรัม/กรัม ค่าเฉลี่ย ± ค่าเบี่ยงเบนมาตรฐาน 2.2 ± 0.7 ไมโครกรัม/กรัม ได้ทำการศึกษาหาอัตราส่วนของสังกะสีต่อทองแดงในธัญญาหารดังกล่าว พบว่า อัตราส่วนของสังกะสีต่อทองแดงในข้าวเจ้าอยู่ในพิสัย 6.1:1 - 24.0:1 ข้าวเหนียว 5.5:1 -36.6:1 ข้าวฟ่าง 4.0 :1 - 10.4:1 และข้าวโพด 6.5:1 - 37-3:1 จากผลการวิเคราะห์ให้เห็นว่า ข้าวเจ้า, ข้าวเหนียว, ข้าวฟ่าง และข้าวโพด เป็นแหล่งภักษาหารที่ดีของสังกะสีและทองแดง-
dc.language.isoenen_US
dc.publisherChulalongkorn University.en_US
dc.relation.urihttp://doi.org/10.14457/CU.the.1984.18-
dc.rightsChulalongkorn Universityen_US
dc.subjectZincen_US
dc.subjectCopperen_US
dc.subjectGrainen_US
dc.subjectทองแดงen_US
dc.subjectสังกะสีen_US
dc.subjectธัญญพืช -- การวิเคราะห์en_US
dc.titleDetermination of zinc and copper in some cerealsen_US
dc.title.alternativeการหาปริมาณสังกะสีและทองแดงในธัญญาหารบางชนิดen_US
dc.typeThesisen_US
dc.degree.nameMaster of Science in Pharmacyen_US
dc.degree.levelMaster's Degreeen_US
dc.degree.disciplineFood Chemistry and Medical Nutritionen_US
dc.degree.grantorChulalongkorn Universityen_US
dc.email.advisorNo information provided-
dc.email.advisorNo information provided-
dc.identifier.DOI10.14457/CU.the.1984.18-
Appears in Collections:Grad - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Suthimaln_in_front.pdfCover and abstract7.4 MBAdobe PDFView/Open
Suthimaln_in_ch1.pdfChapter 11.58 MBAdobe PDFView/Open
Suthimaln_in_ch2.pdfChapter 222.05 MBAdobe PDFView/Open
Suthimaln_in_ch3.pdfChapter 39.69 MBAdobe PDFView/Open
Suthimaln_in_ch4.pdfChapter 47.62 MBAdobe PDFView/Open
Suthimaln_in_ch5.pdfChapter 55.28 MBAdobe PDFView/Open
Suthimaln_in_ch6.pdfChapter 6958.05 kBAdobe PDFView/Open
Suthimaln_in_back.pdfReference and appendix9.14 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.