DSpace Repository

การออกแบบระบบการวางแผนการผลิตโยเกิร์ต

Show simple item record

dc.contributor.advisor ปวีณา เชาวลิตวงศ์ en_US
dc.contributor.author สุริยะ เปียอยู่ en_US
dc.contributor.other จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. คณะวิศวกรรมศาสตร์ en_US
dc.date.accessioned 2016-12-02T02:05:01Z
dc.date.available 2016-12-02T02:05:01Z
dc.date.issued 2558 en_US
dc.identifier.uri http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/50844
dc.description วิทยานิพนธ์ (วศ.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2558 en_US
dc.description.abstract การวิจัยนี้จัดทำขึ้นเพื่อการออกแบบระบบการวางแผนการผลิตโยเกิร์ต โดยมีวัตถุประสงค์เพื่อช่วยลดระยะเวลาการสร้างแผนผลิตที่มีข้อจำกัดการผลิตที่ซับซ้อน ทั้งในเรื่องกำลังการผลิตของแต่ละกระบวนการ การใช้อุปกรณ์ร่วมกัน รวมถึงข้อกำหนดด้านการทำความสะอาดเครื่องจักร ซึ่งปัจจุบันพบว่าผู้ทำหน้าที่วางแผนผลิตใช้ระยะเวลาในการสร้างแผนและปรับแผนนาน เนื่องจากต้องพิจารณาข้อกำหนดต่างๆ ของกระบวนการผลิต แต่พบว่ายังไม่สามารถพิจารณาได้อย่างครบถ้วนและถูกต้อง ส่งผลให้เกิด 1) การรอคอยของเครื่องบรรจุที่เพิ่มความเสี่ยงด้านการส่งมอบสินค้าให้กับลูกค้า 2) เนื้อโยเกิร์ตมีระยะเวลารอการบรรจุนานกว่าที่กำหนด ซึ่งจะส่งผลกระทบต่อคุณภาพสินค้าที่จะมีรสชาติเปรี้ยวมากกว่ามาตรฐาน รวมถึงเพิ่มโอกาสในการแยกชั้นของเนื้อโยเกิร์ต ระหว่างการจัดเก็บ จากการวิเคราะห์การวางแผนการผลิตในรูปแบบปัจจุบัน พบว่าหลักการวางแผนที่ใช้เป็นแบบ Forward scheduling ซึ่งไม่เหมาะกับการผลิตโยเกิร์ตที่มีข้อกำหนดเรื่องระยะเวลารอคอยการบรรจุ รวมถึงการวางแผนยังเป็นแบบแมนนวลโดยพนักงานเพียงคนเดียว ทำให้ใช้ระยะเวลานานและมีความเสี่ยงในด้านการขาดบุคลากรในการทำงาน โดยงานวิจัยนี้ได้เสนอการปรับปรุงการวางแผนการผลิต โดยการประยุกต์ใช้หลักการจ่ายงานแบบ EDD และวางแผนการผลิตแบบ Backward scheduling นอกจากนี้ได้ใช้ VBA ในโปรแกรม Microsoft Excel เพื่อช่วยในการจัดการข้อกำหนดของการผลิตและช่วยลดระยะเวลาในการสร้างแผน รวมถึงการปรับปรุงแผนระหว่างสัปดาห์ พบว่าสามารถลดระยะเวลาในการวางแผนผลิตลงได้ 90% ไม่พบการรอคอยของเครื่องบรรจุและระยะเวลาที่โยเกิร์ตอยู่ในถังก่อนการบรรจุไม่เกินมาตรฐานที่กำหนด นอกจากนี้ยังสามารถจัดการเวลาในการทำความสะอาดของเครื่องจักรที่ใช้ในกระบวนการผลิตได้ครบถ้วน ซึ่งเป็นหนึ่งในข้อกำหนดที่สำคัญสำหรับอุตสาหกรรมการผลิตอาหาร en_US
dc.description.abstractalternative This research aims to design the planning system for yoghurt production. The purpose is to reduce time for production planning that has to support the complex constraints of production. The complex constraints of production are production capacity in each processing, sharing equipment in the different product and cleaning requirement of each machine. Currently, it found that production planner takes a long time in order to create and adjust the plan due to considering the complex constraints of production. Nevertheless, the production planner is not able to consider the constraints of production completely and correctly. The problems of this current planning procedure are 1) Risk of delivery product to customer has delay because filling machine is waiting for yoghurt to be filled and 2) Storage time is longer than standard time defined by company that affects product’s quality. It is possible to be sourer than standard level and also has risk of separation in yoghurt’s texture during storage time. The analysis of the current planning procedure found that the principle of forward scheduling is not suitable for the yoghurt manufacturing due to the constraint of storage time before filling. Also, planning procedure by manual with a staff causes long planning time and possibility for lack of skillful staff. This research proposes the improvement for production planning procedure by applying the principle of EDD and backward scheduling. This research applies VBA in Microsoft Excel for managing the constraints of production, reducing the time for making production plan, and also reducing the time for adjusting during a week. The result shows that by using new proposed methodology, it can reduce the planning period of time to 90%, eliminate waiting period at filling machine, and storage time before filling yoghurt align with standard. The proposed method can also handle time for the cleaning process of each machine completely which is one of the key requirements in food industry. en_US
dc.language.iso th en_US
dc.publisher จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย en_US
dc.relation.uri http://doi.org/10.14457/CU.the.2015.1348
dc.rights จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย en_US
dc.subject การวางแผนการผลิต
dc.subject นมเปรี้ยว
dc.subject Production planning
dc.subject Yogurt
dc.title การออกแบบระบบการวางแผนการผลิตโยเกิร์ต en_US
dc.title.alternative Design of a production planning system in yoghurt manufacturing. en_US
dc.type Thesis en_US
dc.degree.name วิศวกรรมศาสตรมหาบัณฑิต en_US
dc.degree.level ปริญญาโท en_US
dc.degree.discipline วิศวกรรมอุตสาหการ en_US
dc.degree.grantor จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย en_US
dc.email.advisor Paveena.C@Chula.ac.th,cpaveena@gmail.com en_US
dc.identifier.DOI 10.14457/CU.the.2015.1348


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record