Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/23088
Title: | Biodegradation of LDPE/banana starch films compatibilized with ethylene vinyl acetate copolymer |
Other Titles: | การย่อยสลายทางชีวภาพของฟิล์มพอลิเอทิลีนชนิดความหนาแน่นต่ำ/แป้งกล้วย โดยใช้เอทิลีนไวนิลแอซีเทตโคพอลิเมอร์เป็นสารช่วยผสม |
Authors: | Kanjana Charoenkongthum |
Advisors: | Duangdao Aht-Ong |
Other author: | Chulalongkorn University. Faculty of Science |
Issue Date: | 2001 |
Publisher: | Chulalongkorn University |
Abstract: | This research investigated the effects of starch and compatibilizer contents on tensile properties and biodegradability of new polymer blend films from low-density polyethylene (LDPE) and starch. The compatibilizer used in the blends was ethylene vinyl acetate copolymer (EVA). Banana starch was used in this study. Dried banana starch of 0-20% w/w of LDPE and EVA of 0, 5. 10, 20% w/w of banana starch were added to the LDPE. After film formation, physical and tensile properties of the films were examined. The biodegradation of LDPE/banana starch films was performed by activated sludge and enzymatic degradation methods. Biodegradation process was followed by measuring the changes in weight loss, physical appearance, and tensile properties. The results showed significant effects of banana starch and EVA contents on the biodegradability, thermal properties, and tensile properties of the blend films. The biodegradation rate increased with increasing amount of starch, while tensile properties of the films decreased. In particular, the degradation rate of the films exposed to enzymatic degradation was higher than those subjected to activated sludge. The addition of EVA in the polymer blends led to an increase in tensile properties and thermal stability whereas the biodegradability of the films was slightly decreased compared to the films without EVA. |
Other Abstract: | งานวิจัยนี้ศึกษาอิทธิพลของปริมาณแป้งและสารช่วยผสม (compatibilizer) ที่มีต่อสมบัติความทนแรงดึง และการย่อยสลายทางชีวภาพของฟิล์มพอลิเมอร์ผสมชนิดใหม่ระหว่างพอลิเอทิลีนชนิดความหนาแน่นต่ำ (LDPE) และแป้ง โดยมีเอทิลีนไวนิลแอซีเทตโคพอลิเมอร์ (EVA) เป็นสารช่วยผสม แป้งที่ใช้ในการศึกษาได้แก่แป้งกล้วย โดยใช้แป้งในปริมาณ 0-20 เปอร์เซ็นต์โดยน้ำหนักของแป้งกล้วย ทำการขึ้นรูปฟิล์ม จากนั้นศึกษาสมบัติทางกายภาพ และสมบัติความทนแรงดึง ศึกษาการสลายตัวทางชีวภาพของฟิล์มโดยการแช่ลงใน activated sludge และการใช้เอนไซม์ และติดตามการสลายตัวของฟิล์มด้วยการวัดการเปลี่ยนแปลงน้ำหนัก การเปลี่ยนแปลงลักษณะทางกายภาพ ตลอดจนการเปลี่ยนแปลงของสมบัติความทนแรงดึง ผลการศึกษาพบว่า ปริมาณแป้งกล้วยและสารช่วยผสมมีผลต่อการสลายตัว สมบัติทางความร้อน และสมบัติความทนแรงดึงของฟิล์ม โดยการย่อยสลายของฟิล์มจะเพิ่มขึ้นเมื่อปริมาณแป้งกล้วยเพิ่มขึ้น ขณะที่สมบัติความทนแรงดึงมีค่าลดลง โดยเฉพาะการย่อยสลายของฟิล์มโดยใช้เอนไซม์จะมีอัตราการย่อยสลายที่เร็วกว่าการย่อยสลายโดยใช้ activated sludge การเติมสารช่วยผสมลงไปทำให้สมบัติความทนแรงดึงและความทนต่อความร้อนเพิ่มขึ้น ขณะที่อัตราการสลายตัวลดลงเมื่อเทียบกับฟิล์มที่ไม่ได้เติมสารช่วยผสม |
Description: | Thesis (M.Sc.)--Chulalongkorn University, 2001 |
Degree Name: | Master of Science |
Degree Level: | Master's Degree |
Degree Discipline: | Applied Polymer Science and Textile Technology |
URI: | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/23088 |
ISBN: | 9740304451 |
Type: | Thesis |
Appears in Collections: | Sci - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Kanjana_ch_front.pdf | 5.24 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Kanjana_ch_ch1.pdf | 1.69 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Kanjana_ch_ch2.pdf | 11.81 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Kanjana_ch_ch3.pdf | 3.82 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Kanjana_ch_ch4.pdf | 21.74 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Kanjana_ch_ch5.pdf | 1.06 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Kanjana_ch_back.pdf | 12.17 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.