Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/48525
Title: | การใช้เซลล์แบคทีเรียสังเคราะห์แสงในอาหารเพื่อเร่งสีผิวปลาแฟนซีคาร์พ (Cyprinus carpio) |
Other Titles: | The use of photosynthetic bacterial cell mass in diet for pigment enhancement of fancy carp (Cyprinus carpio) |
Authors: | ศิริลักษณ์ จารุสมบัติ |
Advisors: | สุทธิศักดิ์ สุขในศิลป์ นภาวรรณ นพรัตนราภรณ์ |
Other author: | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. บัณฑิตวิทยาลัย |
Advisor's Email: | Suttisak.S@Chula.ac.th ไม่มีข้อมูล |
Issue Date: | 2531 |
Publisher: | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย |
Abstract: | เซลล์แบคทีเรียสังเคราะห์แสงที่ใช้ในการทดลองเตรียมได้จากการเลี้ยงในอาหารน้ำคั้นเปลือกและแกนสับปะรดที่มีน้ำตาลเริ่มต้นทั้งหมด 100 กรัมต่อลิตร ในถังหมักขนาด 300 ลิตร ภายใต้สภาพมีอากาศไร้แสง เซลล์ที่ได้มีสีแดงเข้ม มีความชิ้นร้อยละ 82 ทดลองผสมเซลล์ลงในอาหารเร่งสีผิวปลาแฟนซีคาร์พ โดยผสมเซลล์ร้อยละ .8 และ 13.6 ในอาหารปลาอัดเม็ดเปียก พบว่า ปลาที่กินอาหารผสมเซลล์มีสีผิวเข้มขึ้นแตกต่างทางสถิติจากปลาที่เลี้ยงด้วยสูตรอาหารพื้นฐานที่ระดับนัยสำคัญ 5 เปอร์เซนต์ในระยะเวลา 4 และ 2 สัปดาห์ตามลำดับ ได้ทดลองนำอาหารผสมเซลล์ทั้ง 2 ระดับ มาทำอาหารปลาที่มีความคงทนในน้ำที่เหมาะสม และอบแห้งให้ความชื้นร้อยละ 10-12 เป็นอาหารผสมเซลล์แบบเม็ดแห้งเพื่อยืดอายุการเก็บ โดยผสมแป้งอัลฟ่าปริมาณร้อยละ 0,0.5,7.5 และ 10.0 พบว่าปริมาณร้อยละ 7.5 เป็นปริมาณที่เหมาะสมสำหรับผสมทำอาหารปลาผสมเซลล์อัดเม็ดให้มีความคงทนในน้ำ ทั้งในน้ำนิ่งและน้ำไหล และทดลองใช้อุณหภูมิ 60,70,80,90 และ 100 องศาเซลเซียส อบแห้งอาหารปลาผสมเซลล์พบว่าช่วงอุณหภูมิ 60-70 องศาเซลเซียส ระยะเวลา 3.30-4.00 ชั่วโมง เป็นช่วงอุณหภูมิที่เหมาะสมสำหรับการอบแห้งอาหารเม็ด ซึ่งทำให้ปริมาณคาโรทินอยด์ในอาหารปลาลดลงน้อยที่สุด เมื่อนำผลการทดลองที่ได้มาทำอาหารปลาผสมเซลล์ร้อยละ 0,3.4,6.8,10.2 และ 13.6 เพื่อทำอาหารเร่งสีผิวปลาแฟนซีคาร์พที่มีความคงทนในน้ำแบบเม็ดแห้ง พบว่าปริมาณเซลล์ร้อยละ 6.8 และ 10.2 เป็นปริมาณเซลล์ที่เมื่อนำไปเลี้ยงปลาแฟนซีคาร์พอายุ 3 เดือน แล้วสามารถเพิ่มสีผิวปลาได้แตกต่างจากปลาที่เลี้ยงด้วยสูตรอาหารพื้นฐานทางสถิติที่ระดับนัยสำคัญ 5 เปอร์เซนต์ ในเวลา 6 และ 4 สัปดาห์ตามลำดับ และเมื่อนำอาหารปลาผสมเซลล์ที่ได้นี้มาหาอายุการเก็บ โดยเก็บในถุงพลาสติก polyethylene ที่อุณหภูมิห้องพบว่า สามารถเก็บไว้ได้โดยไม่เกิดการเน่าเสียหรือมีลักษณะเปลี่ยนแปลงเนื่องจากจุลินทรีย์ ตลอดระยะเวลา 60 วันที่ทำการทดลอง |
Other Abstract: | The cell mass of photosynthetic bacteria cultivated on pineapple waste medium (total sugar ca. 100 g/1) under microaerobic-dark condition in 300 lit fermenter was used throughout this study. The cell mass was deep red and contained 82% moisture content. Preliminary feeding trial was investigated in 3-month old fancy carps by replacing the fresh cell of photosynthetic bacteria for 50 and 100% of fish meal in control diet (about 6.8 and 13.6% dry wt. basis). The results showed that the skin pigmentation of fish fed with bacterial cell-substituted diet increased significantly 4 and 2 weeks after culture (at 5% level significant). To investigate the stability in water of bacterial cell-substituted pellet was found 7.5% of alpha starch was optimal for stability in both still and flow water. In addition, optimal temperature for drying pellet was found to be 60 and 70℃ with 4.00 and 3.00 hours incubation respectively. The selected temperatures were the range which least decresed the carotenoid content of the pellet. The feeding experiment in 3-month old fancy carps was found that the pellet substituted with cell mass 6.8 and 10.2% were increased the skin pigmentation of the fish after 6 and 4 weeks cultivation (statistically different 5% level). Studies on shelf life of the bacterial cell-substituted and dried pellet in polyethylene plastic bag showed that the diet could be stored at room temperature for 60 days without any microbial spoilage. |
Description: | วิทยานิพนธ์ (วท.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2531 |
Degree Name: | วิทยาศาสตรมหาบัณฑิต |
Degree Level: | ปริญญาโท |
Degree Discipline: | เทคโนโลยีทางอาหาร |
URI: | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/48525 |
ISBN: | 9745688401 |
Type: | Thesis |
Appears in Collections: | Grad - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Siriluck_ch_front.pdf | 2.44 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Siriluck_ch_ch1.pdf | 486.64 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Siriluck_ch_ch2.pdf | 3.55 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Siriluck_ch_ch3.pdf | 1.47 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Siriluck_ch_ch4.pdf | 6.02 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Siriluck_ch_ch5.pdf | 414.04 kB | Adobe PDF | View/Open | |
Siriluck_ch_back.pdf | 10.43 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.