Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/57314
Title: | ประสิทธิผลและความปลอดภัยของการเสริมโครเมียมในผู้ป่วยนอกโรคเบาหวานชนิดที่2 ที่โรงพยาบาลตากสิน กรุงเทพมหานคร |
Other Titles: | Efficacy and safety of Chromium supplementation in type-2 diabetic outpatients at Taksin Hospital, Bangkok Metropolitan Administration |
Authors: | สุวาที รักษ์บริสุทธิ์ศรี |
Advisors: | อรอนงค์ กังสดาลอำไพ ไพบูลย์ ค้ำพันธุ์ |
Other author: | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. คณะเภสัชศาสตร์ |
Advisor's Email: | ไม่มีข้อมูล ไม่มีข้อมูล |
Subjects: | เบาหวาน -- ผู้ป่วย เบาหวานชนิดไม่พึ่งอินซูลิน โครเมียม โรงพยาบาลตากสิน Diabetics Non-insulin-dependent diabetes Chromium Taksin Hospital |
Issue Date: | 2549 |
Publisher: | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย |
Abstract: | การวิจัยนี้ ศึกษาประสิทธิผลและความปลอดภัยของการเสริมโครเมียมนิโคลิเนตในผู้ป่วยเบาหวานชนิดที่ 2 เปรียบเทียบกับกลุ่มควบคุม ที่ได้รับยาหลอก กลุ่มตัวอย่าง คือ ผู้ป่วยนอกโรคเบาหวานชนิดที่ 2 ที่โรงพยาบาลตากสิน กรุงเทพมหานคร จำนวน 57 คน แบ่งเป็น กลุ่มทดลอง 28 คน และกลุ่มควบคุม 29 คน กลุ่มทดลองรับประทานโครเมียมนิโคติเนตเสริมขนาด 100 ไมโครกรัมต่อแคปซูล ครั้งละ 2 แคปซูล วันละ 2 ครั้ง เป็นเวลา 8 สัปดาห์ และกลุ่มควบคุมรับประทานยาหลอก กลุ่มตัวอย่างทั้งสองกลุ่มได้รับการประเมิน การรับประทานอาหารย้อนหลัง 24 ชั่วโมง เพื่อนำมาคำนวณปริมาณสารอาหารและพลังงานทั้งหมดจากอาหารที่ได้รับต่อวัน ผลการเสริมโครเมียมนิโคติเนต พบว่ากลุ่มทดลองมีระดับน้ำตาลในเลือดหลังอดอาหารอย่างน้อย 8 ชั่วโมง สูงกว่ากลุ่มควบคุม อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p < 0.05) ระดับฮีโมโกลบิน เอวันซี คอเลสเตอรอลรวม ไตรกลีเซอไรด์ แอลดีแอลคอเลสเตอรอล และเอชดีแอลคอเลสเตอรอลไม่แตกต่างจากกลุ่มควบคุมอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p > 0.05) โดยระดับน้ำตาลและไขมันในเลือด ทุกค่าไม่แตกต่างจากเมื่อเริ่มต้นการวิจัยอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติ (p > 0.05) ปริมาณยูเรียไนโตรเจน ระดับครีอะตินินในซีรัม เอนไซม์ aspartate aminotransferase เอนไซม์ alanine aminotransferase และความสมบูรณ์ของเลือดอยู่ในระดับปกติ กลุ่มทดลอง และกลุ่มควบคุมได้รับพลังงานทั้งหมดจากอาหารปริมาณคาร์โบไฮเดรต โปรตีน และไขมันไม่แตกต่างจาก เมื่อเริ่มต้นการวิจัย (p > 0.05) การเสริมโครเมียมนิโคติเนตขนาด 400 ไมโครกรัมต่อวัน ระยะเวลา 8 สัปดาห์ ในผู้ป่วยเบาหวานชนิดที่ 2 ไม่มีผลต่อ ระดับน้ำตาลและระดับไขมันในเลือด และไม่พบความผิดปกติในการทำงานของไต ตับ และเลือด |
Other Abstract: | This study evaluated the efficacy and safety of chromium nicotinate supplementation in type 2 diabetic patients compared with that of the placebo control. Fifty-seven outpatients at Taksin Hospital, Bangkok Metropolitan Administration were recruited and randomly divided into two groups, namely the experimental group (N = 28) and the control group (N = 29). Each subject in the experimental group was supplemented with 2 capsules of each 100 micrograms chromium nicotinate twice daily for 8 weeks while each of the control group was given with placebo. The 24-hour recall questionnaires were performed in both groups to assess the amount of nutrients and total energy obtained from food. After supplementation with chromium nicotinate, mean fasting plasma glucose of the experimental group was significantly higher than that of the control group (p < 0.05). Mean hemoglobin A[subscript 1c], total cholesterol, triglyceride, LDL and HDL-cholesterol showed no significant difference when compared with the control group (p > 0.05). Plasma glucose and lipid profiles showed no significant difference from the baselines (p > 0.05). Blood urea nitrogen, serum creatinine, aspartate aminotransferase enzyme, alanine aminotransferase enzyme and complete blood count values of both groups were in normal ranges. Total energy consumption and the amount of carbohydrate, protein and fat of the subjects within both groups were no different from baselines during 12 weeks of the study (p > 0.05). In conclusion, chromium nicotinate supplementation of 400 micrograms per day for 8 weeks in type-2 diabetic patients neither effect on glucose and lipid profiles nor abnormalities of renal, liver functions and hematology |
Description: | วิทยานิพนธ์(ภ.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2549 |
Degree Name: | เภสัชศาสตรมหาบัณฑิต |
Degree Level: | ปริญญาโท |
Degree Discipline: | อาหารเคมีและโภชนศาสตร์ทางการแพทย์ |
URI: | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/57314 |
URI: | http://doi.org/10.14457/CU.the.2006.1378 |
ISBN: | 9741429495 |
metadata.dc.identifier.DOI: | 10.14457/CU.the.2006.1378 |
Type: | Thesis |
Appears in Collections: | Pharm - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
suvatee_ru_front.pdf | 1.31 MB | Adobe PDF | View/Open | |
suvatee_ru_ch1.pdf | 492.72 kB | Adobe PDF | View/Open | |
suvatee_ru_ch2.pdf | 3.02 MB | Adobe PDF | View/Open | |
suvatee_ru_ch3.pdf | 913.31 kB | Adobe PDF | View/Open | |
suvatee_ru_ch4.pdf | 1.36 MB | Adobe PDF | View/Open | |
suvatee_ru_ch5.pdf | 989.63 kB | Adobe PDF | View/Open | |
suvatee_ru_ch6.pdf | 305.1 kB | Adobe PDF | View/Open | |
suvatee_ru_back.pdf | 6.55 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.