Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/64342
Title: การศึกษาองค์ประกอบทางเคมีจากผลของดีปลี
Other Titles: The study of chemical constituents from fruits of Piper retrofractum Vahl
Authors: สุชานารถ บุญศรีสุข
Advisors: ปรีชา ภูวไพรศิริศาล
Other author: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. คณะวิทยาศาสตร์
Advisor's Email: Preecha.P@Chula.ac.th
Issue Date: 2561
Publisher: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Abstract: งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อแยกและพิสูจน์โครงสร้างทางเคมีของสารจากผลดีปลี โดยนำผลดีปลีมาสกัดในเฮกเซนและเอทิลแอซิเทต นำสิ่งสกัดเฮกเซนและเอทิลอะซิเตทมาแยกให้บริสุทธิ์ด้วยเทคนิคโครมาโทกราฟี พบว่าแยกได้สารที่เคยมีข้อมูลการรายงานมาก่อนหน้านี้ 7 ชนิด คือ N-[(2E,4E)-tetradecadienoyl]-piperidine (SB1), (2E) 1-(piperidin-1-yl)-tetradec-2-en-1-one (SB2), 1-[(2E,4E)-1-oxo-2,4-hexadecadienyl]-piperidine (SB3), piperlongimin B (SB4), methyl piperate (SB5), guineensine (SB6) และ piperine (SB7) โดยโครงสร้างทั้งหมดได้พิสูจน์ทราบด้วยวิธีทางสเปกโทรสโกปี ร่วมกับการเปรียบเทียบข้อมูลที่เคยมีการรายงานมาก่อนหน้านี้
Other Abstract: This study aimed to isolate and identify the chemical structures of compounds from the fruits of Piper retrofractum Vahl. The fruits were extracted with hexane and ethyl acetate. The hexane and ethyl acetate crude extracts were purified by chromatographic techniques, leading to the isolation of 7 known compounds named N-[(2E,4E)-tetradecadienoyl]-piperidine (SB1), (2E) 1-(piperidin-1-yl)-tetradec-2-en-1-one (SB2), 1-[(2E,4E)-1-oxo-2,4-hexadecadienyl]-piperidine (SB3), piperlongimin B (SB4), methyl piperate (SB5), guineensine (SB6) and piperine (SB7). Their structures were determined by spectroscopic methods as well as comparison with previous reports in the literature.
Description: โครงงานเป็นส่วนหนึ่งของการศึกษาตามหลักสูตรปริญญาวิทยาศาสตรบัณฑิต สาขาวิชาเคมี คณะวิทยาศาสตร์ จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย ปีการศึกษา 2561
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/64342
Type: Senior Project
Appears in Collections:Sci - Senior Projects

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Suchanart_B_Se_2561.pdf1.11 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.