Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/78205
Title: ฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระและองค์ประกอบทางเคมีจากเมล็ดกระทงลาย
Other Titles: Antioxidant and chemical composition from Celastrus paniculatus Willd. seed
Authors: ณัฐธิดา มานะไชย
Advisors: สุรชัย พรภคกุล
Other author: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. คณะวิทยาศาสตร์
Subjects: แอนติออกซิแดนท์
กระทงลาย (พืช)
Antioxidants
Celastrus paniculatus
Issue Date: 2559
Publisher: จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย
Abstract: งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์ศึกษาฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระและวิเคราะห์หาองค์ประกอบทางเคมีของสารสกัดจากเมล็ดกระทงลายที่เก็บจาก ตำบลตาลชุม อำเภอเวียงสา จังหวัดน่าน สารสกัดโดยใช้ตัวทำละลายได้แก่ เฮกเซน เอทิลแอซีเทต และเมทานอล การทดสอบฤทธิ์การต้านอนุมูลอิสระด้วยเทคนิคการดักจับอนุมูลอิสระ 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) โดยใช้ Trolox เป็น positive control ผลการวิจัยพบว่าสารสกัดชั้นเฮกเซน เอทิลแอซีเทตและเมทานอล แสดงฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ มีค่า TEAC เท่ากับ 0.16, 0.23 และ 0.10 mg Trolox/g Sample ตามลำดับ นอกจากนี้ได้ทดสอบฤทธิ์ในการยับยั้งแอลฟากลูโคซิเดสและไลเปสของสารสกัดชั้นเฮกเซน เอทิลแอซีเทต และเมทานอลที่ความเข้มข้น 25 mg/mL แสดงฤทธิ์ในการยับยั้งเอนไซม์แอลฟากลูโคซิเดสเท่ากับ 100, 98.2 และ 97.3% ตามลำดับ และแสดงฤทธิ์ในการยับยั้งเอนไซม์ไลเปสเท่ากับ 73.5, 85.4 และ 83.4 % ตามลำดับ แยกสารสกัดชั้นเฮกเซนด้วยเทคนิคคอลัมน์โครมาโทกราฟี ได้ 16 ส่วนแยก (A1-A16) พบว่าส่วนแยก A3 มีฤทธิ์ในการต้านอนุมูลอิสระที่ดีกว่าสารสกัดชั้นเฮกเซน ซึ่งผล ¹H NMR ของสารสกัดชั้นเฮกเซนและส่วนแยก A3 มีองค์ประกอบหลักเป็นกรดไขมันและกลีเซอไรด์ ดังนั้นจึงวิเคราะห์องค์ประกอบทางเคมีของส่วนแยก A3 และสารสกัดชั้นเฮกเซนด้วยเทคนิคแก๊สโครมาโทรกราฟี-แมสสเปกโทรเมทรี (GC-MS) พบว่าส่วนแยก A3 ประกอบด้วย palmitic acid (81.63%), oleic acid (4.50%) และstearic acid (11.5%) และสารสกัดชั้นเฮกเซนประกอบ ด้วย oleic acid (52.11%), palmitic acid (37.04%), stearic acid (5.68%) และ linoleic acid (5.17%) นอกจากนี้ยังได้วิเคราะห์องค์ประกอบสารระเหยของเมล็ดกระทงลายพบว่าสารระเหยของเมล็ดที่มีปริมาณสูง คือ สารในกลุ่ม alkaloid และกลุ่ม sesquiterpenoids
Other Abstract: The objectives of this research were to investigate antioxidant activity and chemical composition of Celastrus-paniculatus seeds extract, where the seeds were collected from tambon Tanchum, Wiangsa district, Nan province. Celastrus-paniculatus seeds were extracted with hexane, ethyl acetate and methanol. The antioxidant activity of those crude extracts was evaluated by DPPH radical scavenging activity method using Trolox as a positive control. The results showed that hexane, ethyl acetate, methanol crude extracts had antioxidant activity with Trolox equivalent antioxidant capacity (TEAC) values of 0.16, 0.23 and 0.10 mg Trolox/g Sample, respectively. In addition, α-glucosidase and lipase inhibitory activities of those extracts were examined and hexane, ethyl acetate, methanol crude extracts at 25 mg/mL showed α-glucosidase inhibition values 100, 98.2 and 97.3%, respectively and lipase inhibition values 73.5, 85.4 and 83.4%, respectively. The column separation of hexane extract chromatographic gave 16 fraction (A1-A16) and fraction A3 showed the strongest antioxidant activity than the hexane extract. Since ¹H NMR of hexane extract and fraction A3 revealed that both comprised of fatty acids and glycerides, the fraction A3 and hexane extract were determined by GC-MS analysis. The results showed that the A3 comprised of palmitic acid (81.63%), stearic acid (11.5%) and oleic acid (4.50%). While the hexane extract comprised of oleic acid (52.11%), palmitic acid (37.04%), stearic acid (5.68%) and linoleic acid (5.17%). In addition, analysis of volatile compound in seeds by HP-SPME/GC-MS displayed alkaloids and sesquiterpenoids, as main composition.
Description: โครงงานเป็นส่วนหนึ่งของการศึกษาตามหลักสูตรปริญญาวิทยาศาสตรบัณฑิต ภาควิชาเคมี. คณะวิทยาศาสตร์ จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย ปีการศึกษา 2559
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/78205
Type: Senior Project
Appears in Collections:Sci - Senior Projects

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Nuthida Ma_Se_2559.pdf2.17 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.