Please use this identifier to cite or link to this item:
https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/23784
Title: | การเปลี่ยนแปลงตามฤดูกาลของลักษณะมวลน้ำ ในอ่าวไทยและทะเลจีนใต้ |
Other Titles: | Seasonal variation of characteristic of water masses in the Gulf of Thailand and South China Sea |
Authors: | วิโรจน์ พินโยภรณ์ |
Advisors: | อัปสรสุดา ศิริพงศ์ ถาวร พงศ์พิพัฒน์ |
Other author: | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย. บัณฑิตวิทยาลัย |
Subjects: | มวลน้ำ -- อ่าวไทย มวลน้ำ -- ทะเลจีนใต้ กระแสน้ำ สมุทรศาสตร์ |
Issue Date: | 2529 |
Publisher: | จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย |
Abstract: | ได้ทำการศีกษาการเปลี่ยนแปลงตามฤดูกาลของอุณหภูมิ ความเค็ม และความหนาแน่นของมวลน้ำในอ่าวไทยและทะเลจีนใต้ โดยใช้ข้อมูลสมุทรศาสตร์ที่รวบรวมโดยศูนย์ข้อมูลสมุทรศาสตร์ของญี่ปุ่นและสหรัฐฯ (ค.ศ. 1907-1981) โดยข้อมูลที่นำมาศีกษาเป็นข้อมูลที่เฉลี่ยต่อ 1 ช่ององศาตามระดับความลึกใน 4 ฤดูกาล และสำหรับข้อมูลสมุทรศาสตร์ในอ่าวไทย ได้จากการสำรวจของกรมอุทกศาสตร์ กองทัพเรือ จำนวน 3 เที่ยวสำรวจ (พ.ศ. 2527-2528) การวิเคราะห์ข้อมูลใช้เส้น contour แสดงการแพร่กระจายของอุณหภูมิ ความเค็ม และความหนาแน่นของน้ำในแนวราบและดิ่ง และใช้แผนภาพ อุณหภูมิ-ความเค็ม วิเคราะห์ลักษณะของมวลน้ำในแต่ละฤดู ผลการศึกษาสรุปว่า มวลน้ำในทะเลจีนใต้เป็นมวลน้ำที่มาจากกระแสน้ำกุโรชิโว ประกอบด้วยมวลน้ำ 3 ระดับชั้น คือ มวลน้ำชั้นบนจากระดับผิวน้ำถึงความลึกประมาณ 400 ม. มวลน้ำชั้นกลาง ระดับประมาณ 400-1000 ม. ความเค็มมีค่าต่ำกว่า 34.4% เล็กน้อย และมวลน้ำระดับลึกมากกว่า 1000 ม. ความเค็มมีค่ามากกว่า 34.5% ลักษณะอุณหภูมิและความเค็มของน้ำชั้นบนระดับผิวน้ำถึง 200 ม. เท่านั้น ที่แสดงการเปลี่ยนแปลงตามฤดูกาล การแพร่กระจายในแนวราบของอุณหภูมิและความเค็มน้ำแสดงให้เห็นว่าในฤดูหนาว (ม.ค.-มี.ค.) มวลน้ำความเค็มสูง อุณหภูมิต่ำ ทางตอนบนของทะเลจีนใต้แผ่เลียบชายฝั่งจีน และเวียดนามลงมาทางใต้ ถึงไหล่ทวีปซุนดา เข้าสู่อ่าวไทย และทะเลชวา ส่วนในฤดูร้อน (ก.ค.-ก.ย.) มวลน้ำระดับผิวที่มีอุณหภูมิสูง ความเค็มต่ำจากทะเลชวา และไหล่ทวีปซุนดาแผ่ขึ้นไปทางตะวันออกเฉียงเหนือ ผ่านชายฝั่งเวียดนามออกสู่มหาสมุทรแปซิฟิก ทางช่องแคบไต้หวัน และลูซอน สำหรับมวลน้ำในอ่าวไทย ได้รับจากน้ำชั้นบนของทะเลจีนใต้ และมีการเปลี่ยนแปลงลักษณะของอุณหภูมิ ความเค็ม ตามฤดูกาล การแพร่กระจายของความเค็มน้ำในแนวราบและแนวดิ่งแสดงให้เห็นว่าในฤดูมรสุมตะวันออกเฉียงเหนือ มวลน้ำความเค็มสูง ทางฝั่งตะวันออกของอ่าวไทย ได้รับจากทะเลจีนใต้ และมวลน้ำเค็มต่ำ ไหลออกทางฝั่งตะวันตก ส่วนในฤดูมรสุมตะวันตกเฉียงใต้ มวลน้ำความเค็มสูง จากทะเลจีนใต้ เข้าสู่อ่าวไทย ระดับล่างแล้วไหลเลียบชายฝั่งตะวันตกขึ้นไปทางเหนือ มวลน้ำความเค็มต่ำ จากฝั่งตะวันออก ไหลวนผ่านกลางอ่าวไทย และไหลออกจากอ่าวที่ระดับผิวบน บริเวณห่างฝั่งตะวันตกประมาณ 60 ไมล์ |
Other Abstract: | Seasonal variation of temperature, T, salinity, S, and density, of water masses in the Gulf of Thailand and South China Sea were investigated based upon historical data obtained from Japan Oceanographic Data Center and US-National Oceanographic Data Center for the South China Sea during the period 1907-1981 A.D. and from the Hydrographic Department, Royal Thai Navy for the Gulf of Thailand between 2527-2528 B.E.. For each season, the data were averaged onto a 1 degree square grid using data at each preselected levels, i.e., 1, 50, 100, 150, 200, 500, 1000 and 2000 m. The horizontal distribution of the three properties of water were contoured at the first five levels while at 500, 1000 and 2000 m only digital data were displayed. The vertical distribution of T,S and were prepared for 3 E-W sections across the study region, the northern part (lat. 19° 30’ N), the middle part (lat. 12o 30’ N) and the southern part (lat. 7o 30’ N) . For the Gulf of Thailand observed data from 3 research cruises aboard “H.T.M.S. SUK” 1/27 (23 Jan. -7 Mar. 1984), 1/28 ( 19 Mar. – 2 May 1985) and 2/28 (6 Aug. - 19 Sep. 1985) were used in this study. The horizontal distribution of T,S, were contoured at 1, 10, 20, 30, 40, 50 m and the vertical distribution were shown in 11 sections. In addition, a T – S diagrams were constructed at 9 stations one of which is in the middle while the rest bordering the South China Sea region. Results from this study indicated that water masses in South China Sea were derived from Kuroshio water masses which composed of 3 layers. The upper layer extended from the surface to about 400 m, the intermediate layer lies between 400 – 1000 m having salinity less than 34.5 % and the deep layer at depth greater than 1000 m with salinity more than 34.5 %. Seasonal variation of temperature and salinity was found only in the upper portion of the top layer (from surface to 200 m). The average sea surface temperature of the whole area were 25.55 °C in winter and 28.81 °C in summer. The average sea surface salinity was higher in winter and spring than in summer and autumn. The horizontal distribution of temperature and salinity show that in winter (Jan.- Mar.) low temperature and high salinity water on the northern part of South China Sea flow southward along China and Vietnam coast through Sunda continental shelf and entered the Gulf of Thailand and Java sea. On the contrary, during summer (Jul. – Sep.) surface water with high temperature and low salinity from Java sea and Sunda continental shelf flow northeast along Vietnam coast and entered the Pacific ocean through the Luzon and Taiwan Straits. Water mass in the Gulf of Thailand was derived from the upper most part of South China Sea water mass. Both temperature and salinity were found to have seasonal variation. The horizontal and vertical distribution of salinity show that during the NE monsoon high salinity water mass on the eastern part of the Gulf of Thailand derived from South China Sea while low salinity water mass flow out on the west coast. This flow pattern is altered during the SW monsoon where high salinity water mass from South China Sea entered the Gulf at the bottom, flowed toward the west and curved to the north along the coast. At the same time, low salinity water from the eastern part flowed pass the middle part and left the Gulf at the upper level approximately 60 miles off the west coast. |
Description: | วิทยานิพนธ์ (วท.ม.)--จุฬาลงกรณ์มหาวิทยาลัย, 2529 |
Degree Name: | วิทยาศาสตรมหาบัณฑิต |
Degree Level: | ปริญญาโท |
Degree Discipline: | วิทยาศาสตร์ทางทะเล |
URI: | http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/23784 |
ISBN: | 9745666475 |
Type: | Thesis |
Appears in Collections: | Grad - Theses |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Wirot_pi_front.pdf | 13.38 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Wirot_pi_ch1.pdf | 37.74 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Wirot_pi_ch2.pdf | 4.5 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Wirot_pi_ch3.pdf | 126.01 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Wirot_pi_ch4.pdf | 7.8 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Wirot_pi_ch5.pdf | 4.35 MB | Adobe PDF | View/Open | |
Wirot_pi_back.pdf | 5.25 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.