Please use this identifier to cite or link to this item: https://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/62907
Title: Tissue cultures of Cassia angustifolia Vahl and quantitative analysis of anthraquinones in the cultures and senna pods
Other Titles: การเพาะเลี้ยงเนื้อเยื่อมะขามแขก และการวิเคราะห์หาปริมาณแอนทราควิโนน ในเนื้อเยื่อเพาะเลี้ยงและในฝักมะขามแขก
Authors: Supreeya Pomprasirt
Advisors: Wanchai De-Eknamkul
Other author: Chulalongkorn University. Graduate School
Subjects: Anthraquinones
Tissue culture
Cassia angustifolia
มะขามแขก -- การวิเคราะห์
มะขามแขก
แอนทราควิโนน
การเพาะเลี้ยงเนื้อเยื่อพืช
Issue Date: 1993
Publisher: Chulalongkorn University
Abstract: Cell suspension and tissue cultures were successfully established from young leaf explants of Cassia angustifolia Vahl by manipulation of plant growth regulators in B5 medium. The callus and suspension cultures were maintained in B5 supplemented with 1 mg/l BA and 0.5 mg/l 2,4-D and evaluated for their potential in producing anthraquinones, the constituents in C. angustifolia plant. The anthraquinones found in the suspension cultures were chrysophanol and physcion. Quantitative analysis of anthraquinones was performed by solid-phase extraction and spectrophotometric method which was developed in this study. This method was rapid, accurate and reproducible and could also be used for the quantitative analysis of total pod sennosides in C. angustifolia plant.
Other Abstract: การสร้างเนื้อเยื่อเพาะเลี้ยงและเซลล์เพาะเลี้ยงจากใบอ่อนของมะขามแขก สามารถทำได้โดยการเปลี่ยนแปลงชนิดและปริมาณของฮอร์โมนพืชในสูตรอาหาร B5 โดยพบว่าฮอร์โมน BA 1 mg/l และ 2, 4-D 0.5 mg/l มีความเหมาะสมในการชักนำให้เกิดเนื้อเยื้อเพาะเลี้ยงของมะขามแขก เนื้อเยื่อเพาะเลี้ยงนี้ได้ถูกนำมาประเมินหาศักยภาพในการสร้างสารในกลุ่ม anthraquinones ซึ่งเป็นสารสำคัญในมะขามแขก จากการตรวจสอบสาร anthraquinones ในเนื้อเยี่อเพาะเลี้ยง พบว่าเป็น chrysophanol และ physcion ในการวิเคราะห์เชิงปริมาณของ anthraquinones ทั้งสอนชนิดนี้ได้ใช้วิธี solid-phase extraction และ spectrophotmetry ซึ่งได้ถูกพัฒนาขึ้นในการศึกษาครั้งนี้ วิธีนี้ให้ค่าของปริมาณ anthraquinones ที่แม่นยำเชื่อถือได้ และสามารถใช้วิเคราะห์หาปริมาณ sennosides ในฝักมะขามแขกได้เป็นอย่างดี
Description: Thesis (M.Sc. in Pharm.)--Chulalongkorn University, 1993
Degree Name: Master of Science in Pharmacy
Degree Level: Master's Degree
Degree Discipline: Pharmacognosy
URI: http://cuir.car.chula.ac.th/handle/123456789/62907
ISBN: 9745832936
Type: Thesis
Appears in Collections:Grad - Theses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Supreeya_po_front_p.pdf6.57 MBAdobe PDFView/Open
Supreeya_po_ch1_p.pdf2.02 MBAdobe PDFView/Open
Supreeya_po_ch2_p.pdf22.79 MBAdobe PDFView/Open
Supreeya_po_ch3_p.pdf6.67 MBAdobe PDFView/Open
Supreeya_po_ch4_p.pdf8.67 MBAdobe PDFView/Open
Supreeya_po_ch5_p.pdf2.8 MBAdobe PDFView/Open
Supreeya_po_back_p.pdf7.94 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.